Када је време за егзотичне дестинације?

Да летовање не мора да буде само у летњим месецима, говоре многобројне понуде туристичких агенција за далеке егзотичне дестинације.
Maldivi/EPA/STEVE ROBERTSON
Фото: EPA/STEVE ROBERTSON/Maldivi

За око хиљаду евра тако када лету време није код нас, а јесте негде далеко, можете одлетети на Малдиве, Бали, Маурицијус, Кубу, Шри Ланку, Сејшеле, Доминикану, Рио, Дубаи, Тајланд, Малезију, Филипине, а за још хиљаду и у Кенију.

Ипак, ни на свакој дестинацији временски услови нису исти, па је пре сваког путовања потребно добро се информисати, да не буде да сте шпарали новце целе године за дестинацију из снова, а кад стигнете, недељу дана лије киша.

Иако је у већини ових земаља и места клима тропска, баш у периоду када је код нас зима, чувене су и тропске кише. На овим популарним дестинацијама јек сезоне је око новогодишњих празника, када је време најлепше. У ова места се може путовати током целе године, али за време киша, карте су јефтиније, док су око нове године аранжмани најскупљи и најтраженији.

У Бразилу у ово време температуре не падају испод 25 степени, међутим кишни период траје од октобра до априла, те је Рио де Жанеиро најбоље посетити од маја до септембра.

Сезона на Куби је од новембра до априла, када је зима сува и са мало падавина, а температуре се крећу од 15 до 30 степени, док је температура мора око 25 степени, те многи туристи на зимовање/летовање носе управо купаћи костим. Кише су чешће од маја до октобра, и влага врло висока, те је могућа и сезона урагана. Управо због оваквих ствари, потребно је планирање.

Мексико је најбоље посетити од децембра до марта, док током осталих месеци влада велика важност ваздуха, на коју наше становништво није навикло, те им то може покварити уживање.

Клима у Доминиканској Републици слична је као на Куби, те суво зимска сезона траје од децембра до марта, али су температуре нешто ниже. Доминикана је најпосећенија од јануара до марта, а сезона урагана траје од јуна до новембра.

На Малдивима, који су из сезоне у сезону повољнији и траженији код наших туриста, што говори и све већа понуда туристичких агенција, кишна сезона траје од маја до новембра, али и у том периоду има доста сунчаних сати. Малдиве је најбоље посетити у фебруару и марту, када је највише сунца, али је ова дестинација толико популарна у целом свету, да су неки ризорти распродати и до годину дана унапред. На Маурицијусу не постоји типичан суви период, али температура мора никад није нижа од 25 степени.

На Сејшелима у ово време температуре се крећу од 24 до 31 степен. Међутим, влажност је велика током целе године, а киша често пада од новембра до марта, док су у априлу падавине већ слабије. Врхунац сезоне за ову егзотичну дестинацију је од јуна до септембра.

Тајланд треба посетити од децембра до фебруара, када температура мора не иде испод 28 степени, док је посету Сингапуру најбоље обавити у фебруару, када има највише сунчаних дана у току целе године, ипак влажност ваздуха је висока током целе године.

Припремила: Маша Стакић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести