Лесковац званично постао светска престоница роштиља

ЛЕСКОВАЦ: Лесковац је, током трајања „Роштиљијаде“, и званично постао светска престоница роштиља.
leskovackaRostiljada08_RHA.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

Лесковачки специјалитети са роштиља су заштићени и брендирани, што је резултат пројекта „Бугарско-српски гурмански воз“, а који је суфинансирала Европска унија.

Захваљујући том пројекту привредних комора из Лесковца и Враце, који је трајао протеклих 13 месеци, лесковачки специјалитети са роштиља су, после роштиљ-меса, стандардизовани и заштићени, преноси РТС.

Привредна комора Србије ће први пут постати носилац заштитног знака, односно, жига.

С друге стране, брендиран је бугарски хлеб од спелте.

Више нико неће моћи да користи назив лесковачки роштиљ после 1. новембра уколико не добије дозволу, односно не добије сертификациони жиг који Комора Србије треба да добије после првог новембра и завршетка овог за нас значајног пројекта, истиче Горан Јовић из Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Бугарско-српски воз овде не стаје. Ми настављамо заједнички да радимо и сарађујемо како бисмо промовисали заједно на прави начин наше производе, додаје Илијана Филипова из Привредне коморе Враце из Бугарске.

Оно што је пре скоро 30 година, када је организована прва „Роштиљијада“, зацртано као циљ ове манифестације, данас је остварено и реализовано пошто је Лесковац и званично светска престоница роштиља.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести