Најлепша излетишта у Војводини

Војводина је препуна изузетних предела, природних лепота, дивље и укроћене природе, које заиста треба обићи.
с
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Приближићемо вам само нека од места које треба посетити у Војводини и која са правом носе епитет најлепших излетишта или туристичких дестинација. Ако нисте никад били у последњој европској пустињи, како је још називају, онда је време да посетите Делиблатску пешчару, која је настала још у леденом добу када је ветар разносио песак са обала Дунава у правцу Панонске низије. Један од најстаријих природних резервата у Србији, Делиблатска пешчара, налази се у југоисточном делу Војводине и представља највећу европску континенталну пешчару. Обухвата општине Бела Црква, Алибунар, Вршац и Ковин, а површина природног добра износи готово 35 хиљада хектара. Цео простор прекривен песком простире се између реке Дунав и југозападних падина Карпата. Овде можете шетати, али и посматрати птице, па и обавезно сакупити неко од бројног лековитог биља које расте у пешчари.

Све је већи број викендица које се могу изнајмити у овом крају, а у непосредној близини налазе се и белоцркванска језера у којима можете провести прави вишедневни одмор. Свако од језера поседује неку своју специфичну чар, неко долази због скривених и мирних плажа, неко ради провода и добре забаве, пецароши због риба од "два метра", сурфери и једриличари ради ветра за којим вечито чезну, а којег овде има на претек…

      Због седам језера колико има, Белу Цркву зову град језера. Ископавање и експлоатације шљунка на подручју Беле Цркве почела је још почетком прошлог века. Вађењем шљунка за индустријску потребу настала су вештачка језера, која сада представљају једну од главних атракција општине.

Врачевгајско језеро налази се на удаљености од 200 метара од Градског језера, уз десну страну регионалног пута Бела Црква – Ковин. На југозападној обали језера налазе се два ауто кампа прве категорије, са преко 50 камп јединица, рестораном, бунгаловима, санитарним чвором и тушевима. Плажа је шљунковита, а љуљашке, клацкалице и тобогани представљају право уживање за најмлађе госте. Могуће је изнајмити чамце и педалине за вожњу по језеру.

Следећа дестинација коју свакако вреди посетити је Бездан, село смештено на тромеђи Србије, Мађарске и Хрватске, које у сезони нема слободних кревета. Војвођанска насеља нису богата шумама, али Бездан пркоси овом тренду, а поред богатих шума лепоти овог места доприноси положај поред Дунава, али и бројни канали. Оно што је посебан плус за Бездан је чиста вода, али и ваздух јер у околини нема загађивача.


Фото: Dnevnik.rs
Палићко и Зобнатичко језеро

Палићко језеро је најпопуларније језеро Војводине, али зато је у Зобнатичком, надомак Бачке Тополе, вода најчистија. Гастрономска понуда Палића и околине је позната по рибљим специјалитетима, али и домаћим винима, а постоји чак неколико манифестација посвећених овом напитку - Палићке винске свечаности, Вински маратон, Бербански дани…


      Уколико сте више расположени за Срем, Борковачко језеро, које лежи на јужним падинама Фрушке горе, идеална је дестинација за све љубитеље природе и риболова. Ово језеро је удаљено свега пет километара од центра Руме и простире се на 42 хектара, са максималном дубином пет метара.

Ова акумулација настала је 70-их година изградњом бране на потоку Борковац, а поред првобитне намене за наводњавање земљишта, данас је и значајна туристичка дестинација. Изузетно је богато разним врстама риба, па се сваке године почетком маја организује такмичење у риболову. Тик уз језеро се налази Борковачко излетиште, а на само пет километара удаљености и Павловачко језеро, које ако због ничег другог вреди обићи, јер и тамо Новак Ђоковић има кућу.

Једно од најлепших предела Војводина свакако је Фрушка гора, чији је добар део 1960. године постао Национални парк, а самим тим и строго заштићено подручје. Њене природне лепоте, излетишта и знаменитости сваке године, привлаче све већи број туриста чији број у последње две године порастао до граница издржљивости овог природног добра.

Иришки венац, једно је од најпопуларнијих излетишта, налази се на врху Фрушке Горе и смештен је на 502 метра надморске висине. Прелепа природа овог места, уз уређени део за камп и велико паркиралиште, чини га одличним местом за провођење активног, али и мирног одмора у природи.

Друго најпопуларније излетиште на Фрушкој гори је Стражилово, изнад Сремских Карловаца. Стражилово је популарно излетиште због бескрајног зеленила, мира и природне лепоте, али и богате културно-историјске прошлости. Стражилово има и планински центар који онима који желе рекреацију у природи пружа могућност за најразличитије активности, а онима који желе квалитетан и миран одмор такође испуњава очекивања. Андревље, с друге стране, резервисано је за активан одмор на Фрушкој гори уз чист планински ваздух.

      Маша Стакић

     

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести