Прва држава с бесплатним јавним превозом за све

Естонија ће, барем тако најављују њихове власти, постати прва држава на свету с бесплатним јавним превозом за све грађане који имају уредно пријављено пребивалиште у тој држави.
talin
Фото: pixabay.com

Овај предлог долази након што је успешно спроведен пројекат бесплатног јавног превоза за грађане у главном граду Талину. О том су пројекту грађани одлучивали на референдуму, а град је покривао све трошкове аутобуса, трамваја и возова. Све што је грађанима било потребно за бесплатан превоз је зелена картица по цени од два евра, с којом су потом могли неограничено да користе јавни превоз.

Талин је у овом пројекту вишеструко зарадио, тачније, двоструко више него што је изгубио након престанка наплате јавног превоза.

Рециомо, грађани који до тада нису имали пријављено боравиште, то су сад урадили, те се градска каса знатно напунила само од тог посла. Такође, бесплатни јавни превоз је додатно мотивисао мобилност грађана; почели су више да излазе, па самим тим и да више троше у ресторанима, кафићима, биоксопима, позориштима, као и у локалним продавницама и бутицима.

Фото: pixabay.com

Читав пројекат је граду дао нови ветар у леђа и покренуо локалне бизнисе, а решен је и велики проблем саобраћајних гужви. Након увођења бесплатних вожњи, у граду су драстично порасле цене паркинга, тако да у Талину више нема ни толико аутомобила.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести