Први пут после 300 година откривене Свете степенице

РИМ: Туристи и верници који посете базилику Сан Ђовани ин Латерно у Риму имају овог Ускрса јединствену прилику да виде, али и да се попуну Светим степеницама, које су откривене први пут у последњих 300 година, а којима је, како се верује, ходао разапети Исус до Понтиа и Пилата, човека који му је пресудио.
rim
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Medichini)

Степенице познате по латинском називу као Сцала Санцта - прекривене даскама од ораховог дрвета биће откривене у наредна два месеца, након опсежног пројекта рестаурације.

У оригиналу степенице су прекривене ермером и на њима се на три места налазе три капи Исусове крви, за које се тврди да су пале током његовог пењања.

Те капи су обележене средновековним крстовима и туристи не престају да их љубе и додирују док се на коленима пењу ка њиховом врху, пренео је Си-Ен-Ен.

Од подножја до врха има укупно 28 степеника којима је, како се наводи у Јеванђељу по Јанову, Исус неколико пута прошао.

Иако нема писаних трагова, отац Франческо Гуера, ректор Светих степеница, каже да је према предању мајка цара Константина, Хелен, иначе, пасионирана  колекционарка реликвија Исуса у 4. веку, тражила да јој се степенице донесу у Јерусалим.

Знамо да је Св. Хелена пренела ексере којима је Исус разапет и део крста на којем је био разапет у оближњу цркву, каже Гуера. 

Свети степенице се налазе у базилици Сан Ђовани ин Латерано у Риму.

На врху степеница је соба названа Света од Светих.

Некада је била приватна капела папе и садржи реликвије светаца и једну од најстаријих икона Исуса пронађених у Риму из 5. века. 

Степенице ће ускоро поново бити прекривене дрветом како би се заштитио оригинални мермер, али наредних неколико седмица посетиоци Рима могу буквално да ходају, или клекну, на нечем што се сматра оригиналним стопама Исуса.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести