Сазнајте где све не смете да користите штап за селфије

Иако је селфи (selfie) – манија обузела готово читав свет, неке, за фотографисање фантастичне туристичке дестинације, буквално су ову справицу протерале из свог окружења, па, ако не мислите да плаћате драконске казне, пажљиво прочитајте овај текст.
selfi stap, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Сви воле да имају прелепе фотографије са путовања и омиљених светских дестинација, а селфи – штап/стик (selfie - stick) је справица која већ годинама туристима и љубитељима фотографије помаже да то и остваре.

Међутим, подужа је листа фантастичних места на којима је селфи – стик непожељан. На неким местима из реалних, безбедносних разлога, на другим, једноставно, јер сматрају гомилу туриста који около ‘млате’ штаповима непријатним и ружним.

Да ли сте знали да је Милано град на чијој је читавој територији од летос потпуно забрањен селфи штап? Немојте да помислите чак ни да га носите са собом, држите покрај себе, спустите на земљу….нити, наравно, да га користите.

Музеји, забавни паркови, музички фестивали, археолошке локације… списак је подужи.

Примера ради, ‘најсрећније место на свету’, Дизниленд, спада међу ‘мрзитеље’ селфи-штапова. Ни у један Диснеy парк широм света, од оних у Калифорнији, Паризу, Хонг Конгу, Токију, до DisneyWorld паркова, Disney Quest, Disney Sea, и свих Disney water паркова, не можете ући са својим помоћником за прављење супер селфија. Зашто? Оправдано је. Диснеy паркови су места за забаву читавих породица, много је деце о чијој сигурности треба бринути, што коришћење селфи штапова на сваком кораку јако отежава.

Древни Колосеум, Ватикански Музеј и Сискстинска капела такође су места где је селфи – стик непожељан. Многи музеји, музички фестивали и спортска дешавања забрањују његово коришћење после бројних повреда штаповима које су се дешавале у гужви.

На бројним местима у Лондону селфи – стик је забрањен, укључујући Вестминстер Опатију, Tower, Националну галерију, Бакингемску палату, Краљевску Оперу, Вембли стадион, О2 Арену… ако желите да гледате утакмицу Манчестер Јунајтеда, на Олд Трафорду са својим штапом за селфије нећете моћи, Вимбледон… и да не набрајамо даље, јасно вам је: Не носите селфи стик у УК. ОК?

Француска ни мало не заостаје за комшијама: Не, не може у Версај, сигурност је у питању, јасно? Музеји, бисери сакралне архитектуре, знаменитости широм Европе бановале су селфи штап.

На листи су још и Ван Гог Музеј у Амстердаму, Албертина арт музеј у Аустрији, Памплона у Шпанији, нарочито током годишње трке са биковима, а казна је 1.000 еура чак и ако поседујете било какав уређај за снимање на улицама Памплоне током тих дана. Добро, за ово баш и не можемо рећи да нам је жао.

Туристички најатрактивнија места у САД су такође увела ову забрану. Готово све знаменитости у Њујорку, од Метрополитена и Гугенхајм музеја до Yankiie стадиона су на листи. Вашингтон Д.Ц. – Смитсониан музеј, Art Institute – Chicago, Getty Center – LA… попадаћемо од набрајања, боље да смо се питали где је дозвољено.

Слична је ситуација и у Канади, Аустралији, па чак и на чувеном Карневалу у Рију. На већини великих стадиона у свету такође. Забрањени Град у Пекингу је и званично забрањен за ове справице, али Кинески зид је слободна зона, селфирајте до миле воље.

Ево и једног куриозитета: Све, али буквално све возне станице у Јапану протерале су селфи – стик. Има их „свега“ 1195.

Е, сада, ако се питате зашто је од најомиљеније за само неколико година селфи – стик стигао до најомраженије справице модерног доба, постоје више него добри разлози за то.

Разлога је више милиона. Људи који користе исти. Добро, један део тих људи, односно, њихово понашање:

Можете ли да замислите неког ко извуче бебу делфина из воде само да би направио селфи са њом, и остави је да угине? Не можемо ни ми, али, десило се. Два пута. Да, два пута. Последњи пут у фебруару 2016. године, у Санта Тересита туристичком ресорту у Аргентини, када су туристи на песак извукли бебу делфина, сликали своје селфије и ту је оставили… Пре тога на плажи Мојацар у Шпанији…Без коментара, заиста.

Или, рецимо, замислите госпођу која је, само једним потезом, успела да уништи уметничка дела вредна „тричавих“ 200.000 долара. У Лос Анђелесу је дотична дама, покушавајући да „ухвати“ најбољу позу за сликање, изгубила равнотежу и пообарала и поломила десетак скулптура… па да.

Осим ових, драстичних примера, много је оних са инцидентима, мањим повредама, па чак и тучама.

У покушају да сниме „најбољи селфи“ људи су гинули падајући са литица, врхова зграда, мостова, и ту жељу никаква забрана, свесни смо, неће успети да сузбије.

Овај текст је ипак само упозорење за вас који имате жељу да путујете мирно, не плаћајући казне и избегавајући разне непријатности, па, уколико га сматрате корисним и занимљивим, слободно га поделите.

(www.travelix.rs)

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести