Због селфија мајмуна, фотограф на ивици банкрота

ВАШИНГТОН: Фотограф Дејвид Слејтер, који је објавио чувени селфи мајмуна, објавио је да је на ивици банкрота због тужбе коју је покренула ПЕТА, тврдивши да ауторска права заправо припадају мајмуну, ћубастом макаку, Наруту.
EPA/STEFAN PUCHNER
Фото: EPA/STEFAN PUCHNER

Слејтер се већ годинама бори да обезбеди ауторска права на фотографију, а није могао да приушти авионску карту до Сан Франциска како би присуствовао најскоријем судском рочишту, одржаном у среду, већ је цео догађај пратио од куће путем интернета, преноси "Гардијан".
Поред тога, он каже да нема довољно новца да замени покварену фотографску опрему, нити да плати адвоката који га представља откад је процес почео 2015. године.

Прича о фотографији почела је 2011. године када је Слејтер био у Индонезији и фотографисао групу мајмуна. Он тврди да су фотографије настале захваљујући његовој довитљивости да натера мајмуне да притисну дугме за окидање фотоапарата, док су гледали директно у објектив.
"То није случајно понашање мајмуна. Захтевало је доста знања са моје стране, много истрајности, зноја и муке", рекао је Слејтер, преноси "Гардијан".

Фотографија је постала веома популарна и зарадио је неколико хиљада фунти којим је покрио трошкове пута у Индонезију, али је 2014. године постала предмет спора о ауторским правима, након што је Слејтер затражио од сајтова "Техдерт" и "Википедија" да престану да користе његове фотографије без дозволе.

Сајтови су одбили, рекавши да фотографија не може имати ауторска права, јер мајмун оригинални креатор слике.
Канцеларија за ауторска права САД донела је одлуку да ауторска права не могу припадати животињама.
ПЕТА је 2015. године поднела тужбу, којом су тврдили да ауторска права припадају животињи и идентификовали су мајмуна као шестогодишњег мужјака макака, Нарута. 

Суд је 2016. године донео одлуку против ПЕТЕ, рекавши да животиње не могу бити власници ауторског права.
ПЕТА је, међутим, поднела жалбу и на основу ње је у среду било одржано рочиште.Међу спорним питањима која се разматрају су да ли ПЕТА има довољно близак однос са Нарутом да би га представљала на суду, затим, да ли вреди слати писмено обавештење о ауторским правима заједници макака, као и да ли је Наруту нанета штета што није признат као власник ауторских права.

Судија Ренди Смит је рекао да у овом случају нема начина да макак стекне или задржи новац, нити да изгуби репутацију.
"Нема чак ни тврдње да би ауторска права некако могла користити Наруту. Какве финансијске користи применити на њега. Нема ничега", рекао је судија Смит.
Други судија, Карлос Беа, у једном тренутку је разматрао питање како би се ауторска права пренела на потомство аутора. 

"У Нарутовом свету, постоји ли легитимност и нелегитимност? Да ли су Нарутови потомци 'деца' на начин како их суд дефинише?", запитао се судија Беа. 
За Слејтера, то је био болно ирионичан низ питања у светлу његове бриге за своју седмогодишњу кћерку и уверења да ауторска права припадају њему.
"Поуздано знам да је мајмун у фотографији женка и да су погрешили године. Запањен сам америчким судством. Сигурно је битно да ме прави мајмун тужи", рекао је Слејтер.

Он је због свих процеса на ивици банкрота и разматра шта би могао да ради како би зарадио, јер према његовим речима, сада нема довољно ни да плати порез на доходак.
"Покушавам да постанем тениски тренер. Размишљам чак и о шетању паса. Не зарађујем довољно ни да платим порез на доходак. На ивици сам да све баталим", рекао је Слејтер за "Гардијан".

EUR/RSD 117.7414
Најновије вести