Туристи ће плаћати улазак у Венецију најмање три евра

ВЕНЕЦИЈА: Венеција ће следеће године увести туристичку таксу за улазак у град у износу од најмање три евра за госте који су у једнодневној посети.
venecija pixabay
Фото: pixabay.com

Такса, најављена пре скоро годину дана, требало би да буде уведена 1. јула 2020. године и примењиваће се на једнодневне излетнике који стижу аутобусом, бродом, воденим таксијем, авионом или возом, али не и на оне који бораве у хотелима, преноси портал "travelmarketreport.com".

Венецијанске власти су објавиле да ће ниво таксе бити прецизно утврђен пре датума ступања на снагу уредбе, у којој је, како примећује портал, предложен износ у распону од три до 10 евра дневно, што значи да ће у шпицу сезоне износ бити већи.

Додаје се такође да ће ова дажбина бити наплаћивана и на острвима у венецијанској лагуни, као што су Мурано или Бурано.

Од таксе ће бити изузети путници који у Венецију долазе због посла, студија или породичних разлога.

Начин плаћања се још увек разрађује. Они који покушају да се прошверцују у град суочиће се с глобама од 100 до 450 евра.

Ова пореска иницијатива је најновији покушај града у борби против негативних ефеката "прегрејаног" масовног туризма, који у последњих неколико година мучи популарне европске дестинације.

Венеција је током 2017. примила више од 36 милиона страних туриста, што је раст од скоро 10 одсто у односу на претходну годину. Град има око 55 хиљада становника.

Новац прикупљен од туристичке таксе користиће се као допринос за одржавање града, чиме ће се делом неутралисати високе накнаде које локално становништво плаћа за комуналне услуге, попут одношења смећа.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести