У посети Бачкој Тополи: Уживање у чарима равничарског мора

Уколико вас пут нанесе у Бачку Тополу сигурно ће вам се допасти шта све може да вам пружи ова лепа и не много велика варош у Војводини, у северном делу Бачке, око 70 км од Новог Сада према Суботици. До ње је могуће доћи аутопутем или магистралним путевима и не треба вам више од сат времена да бисте уживали у свим чарима које пружа.
zobnaticko jezero
Фото: Dnevnik (M. Jablanov)

У летењем периоду пре свих пажњу ће вам привући Зобнатичко језеро – које је пре три године добило статус парка природе. Могућност да се у овом периоду купате у језеру с уређеном плажом, чија је вода прве категорије, сигурно ће бити одличан разлог да се запутите на ову дестинацију.

Зобнатичко језеро је створио човек, направљено је у долини реке Криваје 1976. као акумулација за наводњавање пољопривредних површина. Покрива 226 хектара и дупло је веће од Палићког. Пошто је богато рибом убрзо је постало стециште риболоваца. Овде је свој дом пронашло чак 148 врста птица, од којих су неколико породица лабудова посебна атракција. Навикнути су на људе, па вас неће ометати док пливате. Уређена плажа има и природну хладовину, тако да ћете моћи да се склоните од сунца у најврелијем делу дана. Постоји игралиште за децу, таолети, тушеви и кабине за пресвлачење. Све је уредно и о чистоћи се води рачуна.

Свако место које има језеро се баш по томе издваја, нарочито ако је вода чиста као у Зобнатичком. На језеру су дозвољени чамци на весла, а забрањена је употреба моторних чамаца да би се очувао квалитет воде. Наш план је да искористимо ове предности и да лето обојимо спортским активностима на води, рекла нам је Бојана Ивковић из Туристичке организације Бачке Тополе и надовезала се – поред тога у нашем граду је отворена Фудбалска академија у којој тренутно бораве и тренирају деца од 6 до 17 година из италијанског клуба Јувентус. Тако да најважнија споредна ствар на свету може постати додатни мотив да се дође у Тополу.

Фото: Ružičasto slano jezerce i banjski objekat u Pačiru/Dnevnik (M. Jablanov)

Сличну атракцију пружа бања у Пачиру, месту који се налази 20 км од Тополе на северозапад. Овде, наиме, можете да уживате у лековитом сланом језерцету ружичасте боје. Бањски објекат и језеро су настали удруживањем самодоприноса мештана са средставима локалне самоуправе. Купалиште је уређено, чисто, саграђен је и затворен бањски простор. Само језеро је отприлике величине два олимпијска базена, а дубоко је око 1,5 метара. У затвореном делу су базени за седење у овој лековитој води. Постоје кабине за пресвлачење, тушеви с хладном споља и топлом водом у затвореном делу.

Вода долази из дубине од 1.400 метара и на основу њеног састава је добила сертификат лековите, зато се ово место и зове бања. Њена температура је 72 степена, али се меша са бунарском водом да би се расхладила на око 30 степени. Постоји прелив и стално дотиче свежа вода. Квалитет воде се често контролише, мада је концентрација минерала таква да не дозвољава да се било какве бактерије развију.

Осим уживања на води и у води Бачка Топола вам може пружити и разне друге садржаје као што су културно-историјске знаменитости овог градића. Замолили смо Бојану Ивковић из ТО Бачка Топола да нам скрене пажњу шта би вредело обићи:

Фото: Dnevnna soba u zavičajnoj kući/TO Bačka Topola

У самој Тополи препоручила бих да обиђете Завичајну кућу у стилу старих војвођанскиих кућа грађених од набоја са кровом од трске. Ту се налази све оно што се користило крајем XIX до почетка XX века од намештаја и гардеробе до кухињског прибора. Ми смо мултинационална средина и у нашем граду има осам верских објеката, међу којима је и најстарија грађевина у граду – Калварија која је на највишој тачки у Бачкој Тополи.

Интересантно је да се баш у Бачкој Тополи налази највиша црква у Србији то је римокатоличка црква Безгрешне девице Марије чији је торањ висок 72.7м, а коју је пројектовао познати архитекта Ференц Рајхл, чија је палата у Суботици прелеп пример сецесије на северу Војводине. Поред цркве се налази каштел породице Краи који је данас Градски музеј у чијем се приземљу у галерији увек организују занимљиве изложбе.

Фото: Dnevnik (M. Jablanov)

Ветрењача као атракција

Када се из центра града упути ка Зобнатичком језеру пажњу привлачи још једна атракција – ветрењача. Она додуше нема крила, односно елисе, али зато је споља у добром стању. Ова ветрењача спада у породицу типичних војвођанских ветрењача са четири етаже. Упитали смо Бојану Ивков из Туристичке организације Бачке Тополе да ли се планира и њена рестаурација.

На територији Бачке Тополе крајем XIX века су функционисале четири ветрењаче, али до данашњег дана преостала је само једна. Крајем осамдесетих година је са оригиналне локације измештена на обалу језера. Тренутно је затворена за посетиоце, али се тражи начин да се овај споменик обнови и рестаурира њена унутрашњост што захтева значајна средства.


Фото: Gradski muzej i katolička crkva/TO Bačka Topola

У непосредној околини Бачке Тополе налази се туристички комплекс Зобнатица са хиподромом који је надалеко познат центар коњарства и коњичког спорта. Ово место је чувено по ергели која има традицију дужу од 200 година. Уз хиподром, мањеж и ергелу је и каштел породице Терлеи који је сада хотел и ресторан.

Фото: Turističko-sportski kompleks Zobnatica/Dnevnik (Filip Bakić)

Свима које долазе у наш град препоручила бих и одлазак у Зобнатицу која се налази на 5 км од Бачке Тополе према Суботици. Када се тамо нађете обавезно посетите и јединствен музеј коњарства и коњичког спорта. Зобнатица је најатрактивнија по својој ергели коња и нуди многобројне туристичке садржаје као што су јахање, вожња кочијама... Надам се да ће вас бар нешто од овога привући да нам дођете у госте, а када откријете лепоте нашег краја да ћете нам се често враћати и остати дуже да бисте могли да уживате у свим чарима које Бачка Топола и околна места пружају, истакла је Бојана Ивковић из Туристичке организације Бачке Тополе.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: Hipodrom i pokriven manjež u Zobnatici/Dnevnik (Branko Lučić)
EUR/RSD 117.5836
Најновије вести