УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РАТЕЛ-а Искључите пренос података да не буде изненађења

БЕОГРАД: Уочи годишњих одмора и путовања у иностранство, из РАТЕЛ-а препоручују корисницима мобилних телефона да обавезно искључе опцију преноса података у ромингу како их не би непријатно изненадили велики рачуни по повратку у Србију. 
mobilni pixabay.
Фото: pixabay.com

Врло често се, кажу у РАТЕЛ-у, дешава непријатност да грађани који се врате са одмора добију велики рачун за мобилни телефон и није им јасно о чему се ради. 

"Нису много разговарали, међутим, остане укључена та опција на телефону преноса података у ромингу, просто телефон аутоматски ажурира апликације и онда се деси та непријатна ситауција са јако великим рачунима", рекао је за Тањуг директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

Такође, наводи, савет корисницима је и да пре одласка на одмор у иностранство погледају с којим оператором у земљи у коју путују њихов матични оператор има најповољније цене.

У том случају, наводи, могу мануелно да изаберу баш тог оператора у иностранству, а не да пусте да га сам апарат аутоматски изабере. 

Тинтор каже и да се дешава да у пограничним подручјима када људи путују или просто живе у тим подручјима сам апарат аутоматски пребаци на мрежу иностраног оператора, а да тога корисник можда није ни свестан јер се апарат преусмери на ону мрежу која је у том тренутку "јача". 

"Сугестија је да сваки корисник, када се налази у пограничном подручју, пре него што успостави позив, просто види да ли је на матичној мрежи или на мрежи иностраног оператора", каже Тинтор. 

Једна СМС порука има 160 карактера, а корисници треба да воде рачуна када користе, на пример, за писање порука слова Ч, Ћ, Ђ, јер она могу да заузму и до 90 карактера. 

"Када пошаљете једну реченицу, мислили сте да сте послали један СМС, а у ствари можете да пошаљете три, четири СМС поруке. После су људи збуњени зашто долази до нешто већих рачуна него иначе", каже Тинтор.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести