За дочек највеће интересовање за Златибор, ђачки распут распродат

БЕОГРАД: У Србији је велики број капацитета за Нову годину и ђачки распуст распродат, а са најпопуларнијих дестинација имамо информацију да су њихови капацитети пуни и више од 90 одсто, изјавио је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић.
Tornik: Foto: TO Zlatibor
Фото: Торник: Фото: ТО Златибор

Он је за Танјуг рекао да највеће интересовање постоји за српске планине Златибор, Стару планину, Копаоник, Дивчибаре, Златар, као и за поједине бање и веће градове.

Требало би да ово буде добра сезона. Ипак, живимо у време пандемије и оно што нас највише спречава јесте та неизвесност шта ће бити и како ћемо се понашати везнао за правила под којима можемо да боравимо и путујемо. Тако је и када је реч о Србији, рекао је Сеничић.

Подсећа да у овом тренутку још нема званичне информације од Кризног штаба да ли ће бити дозвољено окупљање на отвореном и у затвореном простору.

Када би се увеле неке рестрикције, када је реч о прослави Нове године конкретно, мислим да би то значајно утицало на попуњеност капацитета. То је оно што можемо са сигурношћу да тврдимо, истиче Сеничић.

Када је реч о дестинацијама ван Србије за које се наши грађани одлучују, Сеничић наводи да је најзанимљивија Јахорина јер се до те планине путује без било каквих ограничења.

Од осталих дестинација српским грађанима у понуди су, каже Сеничић, Бугарска, Мађарска, Турска, Грчка, али у које можемо уз одређена ограничења као што су вакцине и тестови.

Када је реч о премијум скијалиштима у Француској, Италији, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, ту су грађани Србије, указује Сеничић, доста лимитирани.

Додаје да грађани Србије не могу да путују у Италију, јер се тамо налазимо на тзв. "црвеној листи", у Француској су врло рестриктивни услови који се мењају из дана у дан, док у Аустрију грађани Србије могу са зеленим сертификатом.

Каже да још није познато каква ће правила важити у тим ски центрима и додаје да се те информације очекују до католичког Божића.

Сеничић наводи да су у понуди и топлије дестинације као што су Египат, Дубаи, Занзибар.

Ипак, за разлику од периода пре короне, сужен је број дестинација. Ми смо за трајање новогодишњих празника имали највећи број понуда и путника везано за западноевропске градове да ли аутобуским или авио-превозом, а ове године тога немамо, закључио је Сеничић.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести