Руски проналазак омогућава манулени рад на Месецу

МОСКВА: Руска ракетно-космичка корпорација Енергија добила је патент за посебан уређај који може да користи космонаутима за манулене операције на површини других планета и у опасним гасним и течним окружењима, потврдио је данас руски Институт за индустријско власништво и иновације (ИПСИН).
mesec
Фото: pixabay.com

Овај уређај космонаути могу да користе за обављање мануелних послова у процесу одржавања и поправки инфраструктуре, укључујући оне "на површини Месеца, Марса и других свемирских тела, као и на земљи и под водом“, наводе руски научници, преноси ТАСС.

ИПСИН наводи да ће чак и у контексту очекиваног напретка у роботизацији и 3Д технологијама, различите инфраструктуре захтевати стално одржавање и подршку, где би ова иновација могла да има своју примену.

"Може се очекивати да ће се на површини Месеца појавити полупрерађивачке јединице за прераду материјала, мини фабрике и мале хемијске производне јединице које користе технолошке процесе који су за сада тестирани у лабораторијама и у експерименталним условима на Земљи“, наводи руска агенција.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести