СЗО: Пандемија угрожава ментално здравље људи

ЖЕНЕВА: Рад служби за помоћ ментално оболелима је угоржен свуда у свету због пандемије корона вируса и очекује се да ће зараза додатно угрозити психичко здравље људи, саопштено је из Светске здравствене организације (СЗО).
SZO Foto: SZO
Фото: СЗО Фото: СЗО

Према подацима СЗО, рад служби за помоћ ментално угорженима ради пуним капацитетом у само 7 одсто од 134 анкетране државе, док се у чак 93 одсто анкетираних земаља јављају различити проблеми који ометају редован рад психијатријских установа, пренео је Ројтерс.

Додатна средства за установе за ментално здравље обезбеђена су у свега 17 одсто од 134 анкетиране земље с циљем да се одговори на повећани број случајева менталних поремећаја током пандемије.

"На основу преелиминарних информација да ће доћи до повећања броја особа са менталним или неуролошким поремећајима и оних који злоупотребљавају наркотике, а којима ће бити потребна стручна помоћ. На овај проблем боље ће одговорити богатије земље, али наш задатак је да омогућимо стручну помоћ савакоме у случају потребе", упозорила је Девора Кастел, директорка дирекције за ментално здравље СЗО.

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести