Астрономи забринути да ће сателити компаније SpaceX "покварити" ноћно небо

Током викенда су астрономи и ентузијасти на небу приметили недавно лансиране Starlink сателите, због чега уопште нису срећни, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

SpaceX је пре неколико дана лансирао првих 60 сателита који су само мали дио од укупно 12.000 сателита задужених за креирање интернетске Starlink мреже. И док је призор на ноћном небу био невероватан за многе, заједница астронома је то доживела потпуно супротно.

Сателити су изгледали попут реда светлећих мрава на небу, сијали су јачим сјајем те су се кретали у орбити око Земље јасно видљиви голим оком. Заједница астронома је забринута да би ова мега констелација могла бити пресветла те да би велики број сателита могао покварити њихове телескопске опсервације свемира.

"Све је извесније да ће сателити проћи кроз видно поље и контаминирати поглед на свемир. Бит ће тешко уклонити ту контаминацију", изјавио је Дарен Баскил, официр за физику и астрономију на Универзитету Сасасекс.

Сателити су већ проблем за астрономе који проучавају небеска тела у дубоком свемиру. Како би добили детаљне фотографије тела удаљених много светлосних година од Земље, астрономи телескопима праве фотографије неба дуге експозиције. Телескоп се излаже светлости минутама или сатима, а као резултат тога научници сакупљају светлост веома далеких, блиједих тела и сазнају више о њима. Међутим, када веома свијетли објект прођу пољем током дуге експозиције, онда се добије лоша фотографија. Светлост објекта прође фотографијом и направи дугу пругу небом.

У орбити Земље има око 5.000 сателита, а 2.000 је још увек оперативно. Ти сателити већ узрокују главобоље за астрономе, а Старлин констелација, као и најављене констелације компанија OneWeb, Telesat, Kepler Communications и Амазон ће знатно повећати број сателита, што би могло драстично угрозити видно поље телескопа. Колико ће се то често догађати, остаје да се види. Такође, зависиће где се сателити налазе изнад Земље, од доба дана и годишњег доба.

Оснивач компаније SpaceX Елон Муск је казао да се Starlnk сателити неће видети уколико се не буду гледали веома пажљиво те тврди да неће имати утицаја на напредак у астрономији.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести