БИХ: Четвртина грађана никада није користила интернет

САРАЈЕВО: Према најновијим подацима Агенције за статистику БиХ и Федералног завода за статистику готово четвртина анкетираних грађана у Федерацији БиХ никада није користило интернет или компјутер.
d
Фото: pixabay.com

Истраживање је показало и да једна од 10 компанија у БиХ, које се баве информисањем и комуникацијама нема пријављену веб страницу, преноси портал Кликс.

Резултати истраживања о употреби информационо-комуникацијских технологија у домаћинствима и појединачно у Федерацији Босне и Херцеговине, за 2020. годину, показали су да 66,9 одсто домаћинстава користи рачунар, а да 73,3 одсто домаћинстава поседује интернет прикључак.

У градском типу насеља рачунар је заступљен у 68,6 одсто домаћинстава, док је заступљеност рачунара у осталом типу насеља 65,5 одсто.

У градовима, интернет је заступљен у 75,5 домаћинстава, док је заступљеност интернета у осталом типу насеља 71,5 одсто.

Оно што је посебно занмљиво јесте податак да интернет никада није користило 23,1 одсто појединаца, а рачунар никада није користило 23,5 одсто појединаца.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, 62,7 одсто предузећа има веб страницу, односно 37 одсто њих нема, а занимљиво је да 3,8 посто предузећа у свом пословању користи роботе.

Оно што је такођер занимљиво јесте немали удео оних предузећа која немају своју веб страницу, а по врсти посла би се такво нешто очекивало.

Наиме, 87,5 одсто фирми које се баве поправком и одржавањем рачунара и комуникацијске опреме има веб страницу - што значи да њих 12,5 посто нема веб страницу.

Такође, компаније које се баве информисањем и комуникацијама у 89 одсто случајева имају веб страницу, али то значи да је свака десета компанија нема.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести