Бивша лидерка Зелених изборила победу против Фејсбука у Аустрији

БЕЧ: Фејсбук може бити натеран да пронађе и идентификује све увредљиве поруке, оцена је генералног адвоката Европског суда у вези правног спора између Фејсбука и бивше шефице Зелене странке Аустрије Еве Главишниг.
fejsbuk
Фото: pixabay.com

Међутим право ЕУ не регулише и да ли Фејсбук може бити натеран да спорне коментаре избрише у глобалној мрежни.

Главишниг је поднела тужбу против Фејсбука због чланка објављено на једној страници те мреже, испод којег су постављени увредљиви коментари, у којима је она чак називана и "издајницом".

Виши суд Аустрије је овај случај проследио Европском суду на мишљење.

Аустријска правосудна инстанца желела је да зна да ли Фејсбук као "хост-сервис провајдер" може бити обавезан да избрише увредљиве поруке и да изврши претрагу незаконитих изјава, те да их затвори.

Европски суд је указао на правилник ЕУ о електронском пословању, према којем "хост провајдери" не могу добити општу обавезу да надгледају прослеђене или ускладиштене информације.

Генерални адвокат Европског суда је, међутим, сада изнео мишљење да овај правилник не спречава да се платформе друштвених медија, као што је Фејсбук, путем суда натерају да све, преко те платформе постављене информације, претраже и оне идентификују које су исте са оним што је суд наложио да се провери, а оцењено да је кривично дело.

Адвокат Главишнигове Мариа Виндхагер оценила је да ће Европски суд следити оцену генералног адвоката и стати на пут ширењу мржње преко друштвених мрежа.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести