Број сајбер-превара у порасту током пандемије

МОСКВА: Број сајбер-превара почињених у свету значајно је порастао током пандемије корона вируса, када су многи запослени људи прешли на рад од куће, односно посредством интернета, а у намери да остваре своје намере, починиоци су почели да користе нове алате, каже генерални директор руског високотехнолошког концерна "Автоматика" Владимир Кабанов.
kompjuter
Фото: pixabay.com

"Док су сајбер-криминалци раније настојали да разбију одбрану предузећа или појединаца, сада се појавио нов метод, повезан са пандемијом - реч је о попустима и различитим понудама за заштиту против вируса, куповину лекова, и слично", рекао је Кабанов.

Како објашњава Кабанов, корисници бивају упућивани на лажне интернет сајтове путем којих се врши такозвано "пецање", а на којима многи од њих остављају податке о својим банковним картицама, или на њихове рачунаре бива инсталиран злоћудни софтвер.

Починиоци сајбер-превара сада користе софистицираније методе као што су слање линкова за интернет странице на којима се врши "пецање", копирање интернет презентација и корисћење домена великих компанија за слање нежељених електронских порука и програма који садрже вирусе, каже Кабанов за Тас с.

Истовремено, многи запослени људи који су прешли на рад од куће користили су јавне интернет мреже а нису инсталирали или ажурирали антивирусне програме на својим рачунарима, чиме су постали подложнији сајбер-нападима, истиче Кабанов.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести