Илон Маск представио свињу с чипом у глави

САН ФРАНЦИСКО: Компанија за развој науке Неуралинк, чији је оснивач милијардер Илон Маск, представила је свињу по имену Гертруда која већ два месеца у мозгу има рачунарски чип величине кованице, што би, како се тврди, могло да представља први корак ка излечењу болести код људи с истим типом имплантата.
svinja pixabay
Фото: pixabay.com

Неуралинк има за циљ да угради бежични минтерфејс мозак-рачунар који укључује хиљаде електрода у најсложенији људски орган, како би помогао у лечењу неуролошких стања попут Алцхајмерове болести, деменције и повреде кичмене мождине и на крају споји човечанство с вештачком интелигенцијом, преноси АП.

Уређај који може да се имплантира заправо може да решити ове проблеме, рекао је Маск у петак, спомињући тегобе попут губитка памћења, губитка слуха, депресије и несанице.

Маск је рекао да је компанија предвидела кретање свиња са "великом прецизношћу" користећи податке из импланта пречника око 23 милиметра.

Прва клиничка испитивања Неуралинка на малом броју људских пацијената била би усмерена на лечење парализе или параплегије, рекао је главни хирург компаније Метју Мекдугал.

Маск је навео да је компанија имала три свиње са по два имплантата, а такође је открио и свињу која је претходно имала имплантат. Оне су „здраве, срећне и не разликују се од нормалне свиње“, рекао је Маск.

Могао бих и ја да имам Неуралинк у глави тренутно, а ви не бисте знали... Можда и имам, рекао је Маск.

Један коментар гледаоца веб емисије описао је животиње као „Сајберсвиње“.

Tomato
30.08.2020 • 15:16
Nemam trip o teorijama zavere, ali preteruješ, brate Ilone!
https://webllena.com/blog
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести