Извршни директор Гугла: Због вештачке интелигенције ноћу сам будан

ЊУЈОРК: Извршни директор Гугла Сундар Пичаи изјавио је да га забринутост због развоја вештачке интелигенције држи ноћу будним и да технологија може бити веома штетна, ако се погрешно примени.
vestacka inteligencija
Фото: freeimages.com

Пичаи је позвао да се успостави глобални регулаторни оквир за вештачку интелигенцију, сличан споразумима који се користе за регулисање употребе нуклеарног оружја, јер је упозорио да би конкуренција у напретку производње технологија могла довести до тога да безбедност буде гурнута у страну, пренео је "Гардијан".

У интервјуу за Си-Би-Ес, Пичаи је рекао да због негативне стране вештачке интелигенције има немирне ноћи.

Може бити веома штетна ако се погрешно примени и још немамо све одговоре, а технологија се брзо креће. Па да ли ме то држи будним ноћу? Апсолутно, казао је он.

Пичаи је рекао да ће владе морати да смисле глобалне оквире за регулисање вештачке интелигенције, с обзиром на то како се развија.

Прошлог месеца, хиљаде стручњака за вештачку интелигенцију, истраживача и присталица, укључујуćи и власника Твитера Илона Маска, потписало је писмо у коме позивају на паузу у стварању "гигантске" вештачке интелигенције на најмање шест месеци, услед забринутости да би развој технологије могао да расте ван контроле.

Упитан да ли би оквири у стилу нуклеарног оружја могли бити потребни, Пичаи је потврдно одговорио.

То би нам требало, истакао је он.

       

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести