Кина истакла своју заставу на Месецу

ПЕКИНГ: Педесет година након Сједињених Америчких Држава, и Кина је истакла своју заставу на Месецу.
Kina istakla svoju zastavu na Mesecu Foto: CNSA/Handout via Xinhua
Фото: Кина истакла своју заставу на Месецу Фото: CNSA/Handout via Xinhua

Кинеска национална свемирска агенција објавила је фотографије на којима се види црвена застава с пет звездица која је постављена на површини Месеца.

Заставу је снимила камера на свемирској сонди "Чанг''е 5" пре него што је у четвртак напустила Месец и кренула према Земљи са узорцима стена, пише Би-Би-Си.

Кинески лист Глобал тајмс објавио је да је кинеска застава подсетник на "узбуђење и надахнуће" који су пратили америчке мисије “Аполо”.

Застава од платна тешка је око килограм, дуга је два метра и широка 90 центиметара. Сви њени делови заштићени су од хладноће, рекао је Глобал тајмсу вођа пројекта Ли Јунфенг и додао да уобичајена национална застава са Земље не би преживела лунарно окружење.

Прва земља која је 1969. ставила своју заставу на Месец биле су САД. Касније су Сједињене Државе поставиле још пет својих застава током следећих мисија све до 1972. године.

НАСА је 2012. године саопштила да су сателитски снимци показали да пет америчких застава још стоји на Месецу, с тим да су стручњаци навели да су оне због утицаја Сунца веројатно сасвим избледеле.

Кина је јуче саопштила да је њена најновија месечева сонда завршила са узимањем узорака месечеве површине и затворила их у свемирску летелицу за повратак на Земљу, што је први пут да је нека земља покушала такву мисију у последњих 40 година.

"Чанг''е 5", трећа кинеска сонда која је слетела на Месец, последња је у низу све амбициознијих мисија за свемирски програм Пекинга, који такође има сонду на путу ка Марсу.

Сонда је "завршила узорковање на Месецу и узорци су запечаћени у свемирској летелици", наводи се у саопштењу кинеске Националне свемирске управе.

Модул који се у уторак спустио на Месец напустио га је у четвртак у 23.10 по пекиншком времену (16.10 по средњоевропском).

У повратку, "Чанг''е 5" би требало да средином децембра слети на травњаке Унутрашње Монголије, где су и претходно слетали кинески бродови "Шенџу" с посадом откако је Кина први пут послала човека у свемир 2003. године.

Ако се сонда врати на Земљу без тешкоћа, Кина ће бити трећа земља која је прикупила узорке, након Сједињених Држава и бившег СССР-а.

 

 

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести