КЛМ отвара фабрику за производњу одрживог авио-горива

АМСТЕРДАМ: Холандска авио-компанија КЛМ са партнерима, SkyNRG и SHV Energy, најавила је данас отварање прве европске фабрике за производњу одрживог авио-горива (ОАГ).
Holandska avio-kompanija KLM otvara fabriku za proizvodnju održivog avio-goriva Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Фабрика, која ће почети са радом 2022. у Делфзејлу, у Холандији, као сировину ће користити локални отпад, а емисија угљен-диоксида биће смањена за 85 одсто у односу на производњу и употребу фосилног горива, наводи се у саоспстењу КЛМ-а достављеном Танјугу.

Производни погон, први такве врсте у свету, биће специјализован за производњу ОАГ, био-гаса и нафте, користећи као сировину првенствено локални отпад и остатке из других индустрија, попут употребљеног јестивог уља, а фабрика ће за рад користити водоник који се производи уз помоћ енергије воде и ветра.

“Од 2022. године, фабрика ће производити 100.000 тона ОАГ-а годишње, од чега ће КЛМ куповати 75.000 тона. Ово ће смањити емисију угљен-диоксида за 200.000 тона годишње, што је једнако емисијама које се ослобађају током 1.000 летова КЛМ-а између Амстердама и Рио де Жанеира", рекао је Питер Елберс, председник и извршни директор КЛМ-а.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести