Колико кошта обезбеђење најбогатијих ИТ моћника?

САН ФРАНЦИСКО: Челници највећих ИТ компанија у Силицијумској долини у Калифорнији неки су од најбогатијих људи света и због тога на безбедносне мере троше милионе долара.
programeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Између осталог, плаћају наоружане телохранитеље да пазе на њих 24 сата, постављају панеле отпорне на метке у своје канцеларије и праве тајне пролазе за бекство у случају опасности. Неки имају и приватне авионе.
И све то, како наводи портал "Бизнис инсајдер", плаћају им компаније за које раде.

Подаци о њиховим трошковима су јавни, али то је само врх леденог брега будући да богаташи из Силиконске долине, према закону, имају могућност да не пријављују са колико су новца платили нешто, преноси Б92.
Џеф Безос, власник "Амазона", плаћа обезбеђење 1,6 милиона долара.

Упркос томе, он не троши више од својих колега на безбедност - барем не јавно. Иако је његово богатство порасло 113 милијарди долара, и даље одваја за трошкове своје безбедности једнако новца колико је одвајао и 2012.
Марк Закерберг, оснивац "Фејсбука", лане је потрошио 20 милиона долара за своју заштиту. То је за 2,5 милиона више него годину дана раније. Трошкове је повећао због негативне слике јавности о компанији.

Шерил Сендберг, директорка операција у "Фејсбуку", у 2018. години имала је повећане трошкове безбедности за 200.000 долара. Њој је плаћено 2,9 милиона долара за обезбедење.
"Епл" је објавио да је прошле године потрошио 310.000 долара на свог првог човека Тима Кука.

Према стандардима овог богаташког краја, ово је врло скромна потрошња - поготово ако узмемо у обзир да је "Епл" мање-више стално у врху најбогатијих компанија света, наводи Бизнис инсајдер.
Гугл је издвојио 1,2 милиона долара на безбедност извршног директора Сундар Пицаија 2018. године, што је готово двоструко више него претходне године када му је одређено 680.000 долара за личну заштиту.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести