НАСА: Месец се смањује као бобице грожђа

ЗАГРЕБ: Земљин сателит Месец има ретку геолошку активност и на њему се повремено, као и на Земљи и осталим планетама, дешавају потреси, а због унутрашњег хлађења у последњих неколико стотина година то небеско тело се смањило за 50 метара и још је тектонски активно, тврде научници НАСА, пише Индекс позивајући се на портал Стаф. 
krvaviMesec05_
Фото: Dnevnik.rs

Скупљање Месеца научници су упоредили са скупљањем бобице грожђа која се смањује и бора претварајући се у грожђицу, али за разлику од кожице грожђа површинска кора Месеца се због крхкости распада.

Како се наводи, до тих појава долази када се кора помера и гура један део изнад другог, при чему се стварају необичне стене које се могу видети на површини. 

Познато је да се на месецу дешавају четри врсте потреса - прва три типа се односе на дубоке потресе које узрокују судари метеорита, или потреси узроковани Сунчевом топлином и они су релативно слаби, док је четврта врста такозваних "плитких" снажнијих потреса који могу да достигне јачину до 5,5 степени по Рихтеру.

"Анализом смо закључили да је оваква активност још увек присутна и да вероватно изазива потресе и данас, кад се Месец и даље поступно хлади и смањује", тврди Томас Вотерс, виши научнк Центра за Земљу и планетарне студије при вашингтонском Смитсонијану. 

Научници тврде да се потреси и скупљање овога небеског тела настављају и данас, а фотографије камења и клизишта на површини упућују на недавне тектонске активности.

НАСА поручује да се потреси догађају у тренутку кад је Месец на најудаљенијој тачки од Земље јер Земљина гравитација оштећује његову кору.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести