Одложено лансирање првог словеначког сателита Трисат

МАРИБОР: Лансирање првог словеначког наносателита Трисат у орбиту, планирано за 9. септембар, одложено је због неуспелог лансирања ракете Вега компаније Арианспејс, која је требало да однесе стелит у орбиту.
Arianespace Vega Rocket Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Након што Европска свемирска компанија Арианспејс 11. јула није успела да лансира ракету Вега из космичког центра у Француској Гвајани, датуми свих планираних лансирања су померени. 

"Они још спроводе анализе, а према прописима, неће бити лансирања док не буде утврђено шта није било у реду", рекао је вођа пројекта Трисат Исток Крамбергер за словеначку агенцију СТА.Он није могао да каже када би могло доћи до лансирања словеначког сателита, али је додао да би, према незваничним информацијама, то могло да се догоди крајем октобра. 

Трисат је развијен на Факултету за електротехнику и компјутерске науке у Марибору у сарадњи са словеначком компанијом Скајлабс.Након штоје састављен и тестиран на мариборском факултету почетком овог месеца, сателит је транспортован у Делфт у Холандији, где је спојен са лансирном платформом.

Цела конструкција је затим требало да буде транспортована у чешки град Брно како би била спојена са остатком товара мале свемирске летелице Европске свемирске агенције, али је због неуспелог лансирања ракете Вега све отказано.

"Ми смо још у Холандији и припремамо се за могуће промене плана. Ако лансирање буде заказано за октобар, неће бити потребно додатно пуњење батерија сателита. Ако буде дужих одлагана, мораћемо поново да пунимо батерије и обавимо техничке провере", навео је Крамбергер.

Трисат може да прави мултиспектралне фотографије Земље у краткоталасном инфрацрвеном спектруму.

Сателит, тежак око пет килограма, наалжиће се на висини од 500 километара у хелиосинхроној орбити. 

Међу око 50 сателита које ће Вега понети у орбиту налази се и словеначки сателит Немо ХД, који је развио словеначки Центар за изузетност за свемирске науке и технологије Весоље-СИ.

Немо ХД је тежак око 65 килограма и моћи ће да производи високо дефинисане панхроматске и мултиспектралне фотографије и видео записе Земље. 

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести