Осам земаља потписало Насин пакт о истраживању месеца

МОСКВА: Америчка свемирска агенција објавила је данас да је осам земаља потписало међународни пакт о истраживању Месеца под називом Артемидини споразуми, у покушају да обликује стандарде за изградњу дугорочних насеља на Месечевој површини.
mesec
Фото: pixabay.com

Споразумима, названим по Насином програму Артемис (Артемида), настоји се да се надогради постојеће међународно свемирско право успостављањем "безбедносних зона" које би окруживале будуће базе на Месецу.

Тиме би се спречио сукоб између држава које тамо делују, а приватним компанијама омогућило да поседују месечеве ресурсе које експлоатишу, преноси Ројтерс.

САД, Аустралија, Канада, Јапан, Луксембург, Италија, Велика Британија и Уједињени Арапски Емирати потписали су данас билатералне споразуме током годишње свемирске конференције након вишемесечних разговора у покушају САД да стекне савезнике у склопу свог плана за повратак астронаута на Месец до 2024.

"Оно што покушавамо јесте да успоставимо норме понашања са којима се свака нација може сложити", рекао је Насин администратор Џим Бриденстин новинарима. Рекао је да су споразуми у складу са уговором из 1967. године који је утврдио да су Месец и друга небеска тела изузети од националних захтева за власништво.

"Операционализујемо Споразум о свемиру у сврху стварања најшире, најобухватније и највеће коалиције људских свемирских летова у историји човечанства", рекла је Бриденстин.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести