Русија: Запловила прва пловећа нуклеарна електрана на свету

МУРМАНСК:  Прва пловећа нуклеарна електрана на свету испловила је данас из арктичке луке Мурманск, како би снабдела струјом најудаљеније регионе Русије. 
Elektrana "Akademik Lomonosov"  Foto: Reuters Photo
Фото: Електрана "Академик Ломоносов" Foto: Reuters Photo

Електрана "Академик Ломоносов" коју је развила руска државна нуклеарна компанија Росатом, кренула је на пут дуг 5.000 километара кроз воде Арктика да би стига до Чукотске области коју од Аљаске дели Берингов мореуз, преноси Ројтерс. Постројење на нуклеарни погон замениће електрану на угаљ, као и дотрајалу електрану која струјом снабдева више од 50.000 становника града Певек. 

Електрану ће до Певека вући три тегљача, а пристајање се очекује крајем септембра, преноси ББЦ. Британски медиј наводи да је један од задатака електране и напајање струјом рударског комплекса Чаун-Билибин на Чукотки, у оквиру којег су и рудници злата, али и нафтних платформи у руском Арктику. 

Постоји и идеја да се прикључи на постројење за десалинизацију, за производњу пијаће воде, што би донело корист многим острвским државама, наводи ББЦ.

"Искоришћено високо радиоактивно гориво остаће у пловилу", кажу из Росатома и истичу да је електрана безбедна и да може да служи као нови извор енергије за најизолованије заједнице на свету, али су еколози изразили забринутост због ризика од нуклеарних акцидената. 

Гринпис је електрану назвао "нуклеарним Титаником".

Рашид Алимов из тог покрета оцењује за Ројтерс да електрана није развијена с циљем да задовољи енергетске потребе Чукотке, већ као модел за потенцијалне иностранw купце.

"Академик Ломоносов" је кренуо на пут у тренутку растуће забринутости због нуклеарне енергије, посебно после експлозије у северној Русији овог месеца, када је пет радника Росатома изгубило живот, а тестирање изазвало повишени ниво радијације, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести