Руски хакери се "маскирали" у Иранце у нападу на 20 земаља

ЛОНДОН: Руски хакери искористили су иранску операцију сајбер-шпијунаже како би напали владине и индустријске организације у двадесетак земаља, тако да изгледа да су напади дошли од Исламске државе, тврде данас амерички и британски званичници.
e
Фото: pixabay.com

Руска хакерска група позната као "Турла", коју естонске и чешке власти оптужују да делује у име руске Савезне безбедносне службе, искористила је иранске алате и компјутерску инфраструктуру и успешно хаковала организације у најмање 20 различитих земаља у последњих 18 месеци, навели су британски безбедносни званичници.

Они су додали да су хакери најактивнији били на Блиском истоку, али да су им на мети биле и организације у Великој Британији, преноси Ројтерс.

Пол Чичестер, високи званичник британске обавестајне агенције Државни комуникациони штаб, каже да хакери раде у "прилично попуњеном простору" и да развијају нове методе напада како би боље прикрили трагове.

У заједничком саопштењу са америчком Националном безбедноснм агенцијом, британски Национални центар за сајбер безбедност наводи да жели да подигне свест о тим активностима и отежа нападе својим непријатељима.

"Желимо да пошаљемо јасну поруку да чак и када нападачи покусавају да прикрију идентитет, имамо могућности да их идентификујемо", рекао је Чичестер, који је директор операција Националног центра за сајбер безбедност.

Руски и ирански званичници нису одговорили на молбу за коментар, али су и Москва и Техеран у више наврата порицали оптужба за хаковање које долазе са Запада.

Западни званичници сврставају Русију и Иран међу најопасније претње у сајбер протору, поред Кине и Северне Кореје.

Обавештајни званичници кажу да нема доказа о повезаности "Турле" са иранском хакерском групом "АПТ34", чије је алате преузела, а за коју се тврди да ради за иранску владу.

"Вероватније је да су се руску хакери инфилтрирли у инфраструктуру иранских колега, како би се претварали да су напади досли од те групе, што њихове жртве и очекују", рекао је Чичестер.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести