Србија у Викигеп глобалној кампањи

БЕОГРАД: Викимедија Србије и Шведска амбасада трећи пут заредом заједно учествују у Викигеп глобалној кампањи.
vikipedija pixabay
Фото: pixabay.com

Кампања је покренута од стране Министарства спољних послова Шведске и Викимедије Шведске 2018. године са циљем смањења родног јаза на Википедији у различитим земљама и заједницама.

У циљу давању доприноса повећању видљивости жена које својим делом и радом мењају свет, Викимедија Србије и Шведска амбасада организују уређивачки маратон, у понедељак, 9. марта од 10 часова, наводи се у саопстењу организатора.

Посебну подршку пружа Српско-корејски информатичко приступни центар у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у коме ће се догађај одржати (Добрињска улица бр 11).

Википедија је највећа онлајн светска енциклопедија, али ипак нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Кампањом Викигеп настоји се смањити тренутни јаз.

Скорашње истраживање је показало да на Википедији на српском језику има 35.410 чланака о мушкарцима, док је тај број много мањи када су у питању биографије жена - 8.303. Ако се упореде статистике из јуна 2016, када је проценат заступљености биографија жена у односу на биографије мушкараца био - 17.7одсто, може се увидети да је однос позитивно промењен за 1,29 одсто.

Догађај ће отворити Јан Лундин, амбасадор Шведске, након чега ће уследити уређивачки део догађаја. Овогодишњи фокус маратона биће жене из области одрживог развоја, екологије, као и људских права. Од 17:30 сви учесници, као и партнери и сарадници, позвани су на коктел на коме ће бити представљени остварени резултати.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз локалне пројекте подржава и промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

Амбасада Шведске спроводи своју делатност у области политике, развојне помоћи, трговине, штампе, информација и културе, конзуларних послова и миграција. Канцеларија за везу нордијске полиције је саставни део Амбасаде.

Циљ Центра је да, у сопственом високо технолошки опремљеном простору, омогући бесплатан приступ и упознавање са достигнућима ИКТ (информационо-комуникационих технологија) поготово када су у питању услуге електронске управе, подигне технолошку писменост опште популације и промовише сарадњу у између Републике Србије и Републике Кореје.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести