Тојота гради "град будућности"

ЛАС ВЕГАС: Јапанска компанија Тојота планира да сагради прототип "града будућности" у подножју планине Фуџи, који ће се напајати водоничним ћелијама и функционисати као лабораторија за роботизоване аутомобиле, паметне куће, вештачку интелигенцију и друге технологије, саопштила је та компанија.
g

Тојота је тај план открила на великом сајму технолошке индустрије ЦЕС у Лас Вегасу.

Пројекат ће бити смештен на месту затворене фабрике и зваће се "Изаткани град", у знак сећања на почетке Тојоте као произвођача машина за ткање.

Град ће бити дом стално настањеним житељима и истраживачима, преноси Ројтерс.

Тојота није открила колико ће овај пројекат коштати.

И руководства других највећих произвођача аутомобила разматрају како би градови будућности могли да буду дизајнирани да би се смањила емисија штетних гасова која утиче на климу, смањиле гужве и интернет увео у свакодневни живот.

Међутим, Тојотин план да изгради заједницу на 71 хектару у близини планине Фуџи је велики корак напред у односу на оно што су конкуренти предложили.

Компанија оцекује да ће у граду у почетку живети 2.000 људи.

Почетак изградње града будућности планиран је за идућу годину, а дизајнираће га дански архитекта Бјарке Ингелс, који је пројектоваи и Куле близнакиње у Њујорку и Гуглове просторије у Силицијумској долини у САД и у Лондону.

Тојота је навела да је отворена за партнерство с другим компанијама које желе да искористе овај пројекат као основу за тестирање технологије.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести