Финска поклања грађанима ЕУ курс вештачке интелигенције

ХЕЛСИНКИ: Финска је припремила технолошки божићни поклон за све грађане Европске уније - бесплатан курс коришћења вештачке интелигенције на њиховом матерњем језику, саопштили су званичници.
helsinki
Фото: pixabay.com

Технолошки напредна нордијска држава, коју предводи најмлађа премијерка на свету Сана марин (34), обележава крај шестомесечног председавања Европском унијом стављајући пред себе веома амбициозан циљ, наводи АП.

Уместо да званичницима Уније и новинарима поклања уобичајене кравате и ешарпе, финска влада се одлучила за мање конвенционалне поконе и то не само за одабране, већ за све држављене ЕУ.

Финска, која броји 5.5 милиона становника, пренеће знање о вештачкојинтелигенцији за 1 одсто грађана ЕУ, што је око 5 милиона људи, кроз основни онлајн курс који ће трајати до краа 2021. године.

У пројекту ће учествовати и Универзитет у Хелсинкију и Рекатор, консултантска фирма из области технологије са седиштем у Финској.

Тиму Рус, професор компјутерских наука Универзитета у Хелсинкију, описао је пројекат вредан скоро два милиона евра као поклон Финске Европи и курс из вештачке интелигенције за све држављане ЕУ, како би могли да се боре с растућом дигитализацијом друштва и да се упознају с могућностима вештачке интелигенције на тржишту рада и у другим областима.

Он је додао да курс покрива основне концепте вештачке интелигенције напрактичан начин и не залази у дубље концепре као што је кодирање.

Имамо невероватне потенцијале у Европи али нам недостају инвестиције у вештачку интелигенцију, рекао је Рус и додао да се контонент суочава са немилосрдном конкуренцијом на пољу вештачке интелигенције која долази од дигиталних гиганата као што су Кина и САД.

Програм "елементи вештачке интелигенције" постигао је велики успех у Финској од када је почео 2018. године. То је најпопуларнији предмет у историји Универзитета у Хелсинкију, који је настао још 1640. године, а до сада га је преко интернета похађало 220.000 студената из више од 110 земаља, истакао је Рус.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести