Ускоро интерконтинентални летови за мање од сата! (ВИДЕО)

Директор Тесле и пројекта Спејс Икс (Space X - Space Exploration Technologies Corp.) Елон Маск (Elon Musk) је открио своје планове да изгради град на Марсу, али те такође најавио да би ракете ће се користити за ово свемирско путовање исто тако могле да се користе и за путовања на Земљи.
spejs x, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, како преноси huffingtonpost.com, ова ракета коју њени дизајнери зову BFR требало би да развија брзину од 17.000 миља на час, што значи да би ова летелица, у теорији, могла да стигне до било које тачке на планети за мање од једног сата. Штавише, већина интерконтиненталних летова овом ракетом не би трајала дуже од 30 минута!

Судећи према футуристичкој компјутерској анимацији коју је приказао Спејс Икс, планира се да ракете полећу са специјалних платформи на мору, недалеко од обале великих градова, а на исто место би и слетале; док би их до и са платформе транспортовали брзи глисери. Најбоља вест у целом овом концепту је цена оваквог путовања, за коју Маск храбро тврди да не би била већа од тренутне цене авионског лета економском класом на истој линији.

Фото: Youtube Printscreen

Примера ради, лет између Њујорка и Лос Анђелеса тренутно траје између пет и шест сати, а BFR би га свео на свега 25 минута; док би петнаесточасовни лет од Њујорка до Шангаја трајао невероватних 39 минута!

Фото: Youtube Printscreen

Маск је на својој презентацији изнео још две занимљиве информације - да би BFR на мисији на Марс требало да повезе око 100 људи, али и да у ракети има простора колико и у путничком авиону у Ербас А380, који може да понесе 850 путника; из чега се закључује да би будућа ракета и на земаљским летовима могла транспортовати неколико стотина путника одједном.


Шта је Спејс Икс?

Спејс Икс је америчка компанија основана 2002. године у Калифорнији, с циљем да изнађе начин да појефтини свемирска путовања и тако допринесе колонизацији Марса. Идеја је да се свемирска путовања у најскоријем могућем року учине доступним што већем броју житеља наше планете...


Нажалост, Маск се није усудио да предвиди колико нас времена још дели од овако брзог путовања између градова на Земљи...

А. Г.

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести