ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПРОГОВОРИЛА СРПСКИ А ЕВО И КАКО Упознајте YugoGPT, домаћег AI четбота који је надмашио Закерберговог

Стигао је и YugoGPT - први AI језички модел за балканско говорно подручје, а већ у првој верзији је успео да надмаши Метин LlaMA 2.
1
Фото: unsplash.com/ilustracija

YugoGPT је лансиран 25. децембра, а за првих 24 сата је прикупио 1.250 регистрованих корисника. Има веома сличан интерфејс као и ChatGPT, с тим што иза њега стоји језички модел трениран специфично на српским, босанским, црногорским и хрватским подацима.

Иако најпопуларнији четботови могу да комуницирају и на нашем језику, квалитет тих одговора је приметно слабији у односу на популарније језике, где свакако има много више доступних података на основу којих модел може да „учи”.

Алекса Гордић, софтверски инжењер који стоји иза овог пројекта, наводи да је YugoGPT по перформансама надмашио LlaMA 2 (Мета AI лабораторија) и Мистрал за српски, босански, хрватски и црногорски језик.

Ово је импресиван резултат, имајући у виду вишемилионски буџет којим располаже Мета. За тренирање једног оваквог језичког модела неопходно је прикупити огромне количине текста, а затим га провући кроз џиновске неуронске мреже које онда покушавају да извуку правилности.

Све ово је временски и финансијски скуп процес, јер је неопходна одговарајућа хардверска инфраструктура.

Простора за напредак има пуно – тек је лансирана прва итерација овог језичког модела, а Гордић наводи како ће већ наредна бити боља од ChatGPT 3.5. Језички модели специјализовани за једну регију имају своје предности, јер генеришу природнији текст који је у складу са духом језика. Такође, располажу богатијим вокабуларом посебно у специфичним нишама.

Алекса Гордић је завршио Електротехнички факултет у Београду 2017. године. Као софтверски инжењер машинског учења има богато искуство – радио је у Мајкрософту и у Дип Мајнду (Гугловој лабораторији за AI). Сада покреће и свој стартуп RunaAI, где ће компанијама нудити персонализоване системе који решавају разне проблеме у области обраде текста, а почетна тачка ће бити управо српски и остали регионални језици.

(Nova.rs)

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести