Заблуде о пуњењу батерије мобилног телефона

Да ли пуњење телефона током целе ноћи скраћује животни век батерије, питање је које су многи себи постављали, али, ту се ради, ипак, о погрешној претпоставци.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Многи верују да остављање телефона на пуњачу током целе ноћи може да доведе до проблема повезаних са пуњењем или до краћег живота батерије. Ипак, паметни телефони су довољно паметни да спрече да се њихове батерије преоптерете.

Међутим, постоји проблем “отровног пуњења”, што може да доведе до краћег живота батерије.

Када батерија вашег паметног телефона достигне 100% напуњеност, пуњење се аутоматски искључује. Једном када батерија падне на 99%, батерија се полако поново пуни да би се вратила до 100% и на тај начин одржавала потпуну напуњеност.

Иако је то проблем, многи произвођачи успоравају брзину пуњења телефона када дође до 80% или имају сличне “тактике”, јавља Б 92 а преноси Спутњик.

Укратко, пуњење телефона преко ноћи дефинитивно неће преоптеретити батерију.

Супротно увреженом мишљењу, пуштање да се батерија увек испразни до краја и пуњење одједном апсолутно не штити њену дуговечност.

У ствари, многи стручњаци су изјавили да је идеалан начин да користите батерију паметног телефона тако што ћете је напунити кад приближно достигне ниво од 20-30%, што би требало да буде оптимално за дуговечност батерије.

 

За оне који имају адаптере за брзо пуњење, идеално је да своје телефоне напуне када имају око 20% батерије, и онда да их пуне до око 90%.

Неки телефони се греју док се пуне. Као резултат тога, многи сматрају да је боље уколико ставе телефон на хладну површину или испред вентилатора док се пуни.

Иако је истина да топлота може да успори рад телефона и да негативно утиче на батерију, постављање на хладну површину није решење. Заправо, држање на хладним површинама када се телефон пуни доводи до стварања металног литијума у батеријама.

Ово доприноси још бржем пражњењу.

Једини утицај коришћења телефона даок се батерија пуни је да потраје дуже. Међутим, будите сигурни да не убрзавате пропадање батерије користећи телефон док је на пуњачу, пише сајт 91 мобилес.

Чак и ако је вај-фај укључен све време док је телефон на пуњачу, то троши мало енергије. Врло мали део батерије вашег телефона биће истрошен ако стално остављате вај фај укљученим.

 

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести