Зашто у Кини нико, осим странаца, не носи кеш?

ФУЏОУ: Паметни аутомобили којима се може управљати и са раздаљине од 2.000 километара, плаћање „осмехом“ или мобилним телефоном, интелигентне учионице, виртуелне лабораторије и дигитализоване лего коцке само су део изложбе „Дигитална Кина“ која је данас отворена у Фуџоу.
d
Фото: Tanjug/AP Photo

Најзначајније ИТ компаније из Кине, земље која је један од светских лидера у иновацијама, приказале су своја достигнућа, оригиналне технологије и дизајн у оквиру другог Дигиталног кинеског самита, који се и ове године одржава у главном граду југоисточне провинције Фуђијан. 
Кина је земља у којој, осим странаца, скоро нико не носи кеш, а плаћа се готово искључиво апликацијама на мобилном телефону.  
Пједине компаније чак омогућују својим клијентима или запосленима да плаћају и лицем, па је тако довољно да, на пример, у кантини на послу узмете свој ручак, станете испред компјутера и буквално платите осмехом.  

Колико је Кина одмакла у технологији препознавања лица уверили су се и српски новинари на самиту у Фуџоу, који нису морали да показују своје идентификационе прес картице, већ је било довољно да само прођу поред камере која за мање од пет секнуди очита име, презиме, фотографију, медијску кућу и земљу из које долазе. 

Један од значајних излагача на форуму је China mobile, који је међу највећим мобилним провајдерима у свету и контролише око 60 одсто кинеског тржишта, са најмање 800 милиона претплатника. 
Они су показали могућности које нуди 5G плус технологија, а једна од њих је и управљање реалним возилом на удаљеној локацији - у реалном времену.
Ми смо сада у Фуџоу, а ви можете управљати аутомобилом у Пекингу, који је далеко хиљадама километара од вас. И то можете да радите уз помоћ мобилног телефона, објашњавају из те компаније. 

Најновија 5G технологија нуди могућност и да у свим уређајима у кући управљате својим гласом, што је на самиту и демонстрирано. 
Изложен је и паметни аутобус без возача компаније Кинг Лонг Моторс, једног од најпознатијих произвођача аутобуса и возила у свету. 
То је прототип возила који се користи у индустријским парковима и зонама са ограниченим кретањем, где фреквенција саобраћаја није попут оне у милионским градовима.

Аутобус вози вештачка интелигенција и не троши нафту или бензин, већ савремене изворе енергије, па самим тим не загађује околину. 
Председник КЛМ Хуанг Чун каже за Танјуг да та компанија већ има сарадњу са београдским саобраћајним предузећем, а да су приликом његове посете Београду разговарали и са Икарбусом о сарадњи у производњи возила са хибридним моторима и електромоторима.
Надам се да ће Београд ускоро почети да размишља и о паметним аутобусима и да ће они доћи на српско тржиште, јер могу да имају веома добру примену, каже Хуанг.

Кина тежи дигитализацији свих сфера друштва јер сматрају да ће дигитална трансформација, индустријска и социјална дигитализација и масовна примена дигитализације у медицини и свим другим областима значајно побољшати и олакшати живот грађана.  
Један од начина је и дигитални суд, који омогућава грађанину да се од куће јави и учествује у судском процесу. 
Кад је реч о пољопривреди, ту се успешно примењују свемирске технологије, каже заменик директора кинеске Националне свемирске агенције Цуи Јим Кви.  
Примена свемирских технологија у пољопривреди је веома значајна у Кини због великог степена загађање. Постоје различити пројекти на којима тесно сарађујемо са осигуравајућим кућама, истиче он у изјави Танјугу. 

На изложби је приказано и како дигитализација и информационе технологије поспешују  медицинску дијагностику, као и систем који у реалном времену показује степен загађења у рекама и у ваздуху.  
Представљена је и најзначајнија кинеска компанија за безбедност на интернету, која покрива 80 одсто тржишта, а која је, према речима њеног представника Јуан Јисија, посебно заинтересована за сарадњу са земљама на Путу свиле, будући да већ имају пројекте у неколико држава. 
Сарадња са земљама на путу свиле је наша стратешка орјентација. Надамо се да ћемо се ускоро представити и у Србији, каже за Танјуг Јуан и додаје да је министар Ненад Поповић, који учествује на самиту, позвао представнике те фирме да у октобру у Београду учествују на скупу о иновацијама у оквиру пројекта Појас и пут.  

Кинези сматрају да је дигитализација кључна и за образовање и зато је на форуму приказан велики број пројеката који се односи на ту област, попут интелигентних учионица или виртуелних лабораторија за студенте физике и хемије, који без хемијских елемената и само уз помоћ технологије, могу да праве експерименте.
Кинеска компанија Нет Драгон дигитализовала је и лего коцке. 

Они принципе широко у свету познатих Лего коцки дигитализују, па деца на тај начин склапају и комбинују облике или се користи комбинација хардвера, односно коцкица и мотора, и софтвера, који их покреће.
По изложбеном простору шетају и роботи који користе 5G технологију, а један од њих је позирао пред Танјуговом камером, руковао се са новинарима и на њихов захтев играо уз познате рок хитове.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести