У среду најспектакуларнији овогодишњи Супермесец

ЊУЈОРК: Сутрашњи најспектакуларнији овогодишњи Супермесец, поклопиће се и с делимичним помрачењем Земљиног сателита.
mesec
Фото: pixabay.com

Захваљујући помрачењу, тај Месец неће бити само супер, већ и "крвави Месец", саопштила је америчка Наса.

Како се наводи, такозвани крвави Месец се обично дешава током помрачења, када се Земља позиционира директно између Месеца и Сунца и када сакрива Месец од сунчевих зрака, а име "црвени" (крвави) носи због црвеног одсјаја, преноси ЦБС њуз.

"Када се то догоди, једино светло које допире до површине Месеца је са ивице Земљине атмосфере. Молекули ваздуха из Земљине атмосфере расипају већину плаве светлости. Преостала светлост рефлектује се на месечеву површину црвеним сјајем, због чега месец изгледа црвен", појаснила је Наса.

Како се наводи, резултат тога је "светлосни прстен" око Месеца, за који се још не може предвидети колико ће бити црвен.

Овогодишњи мајски Супермесец, један од три ове године, неће се поклопити само са помрачењем, већ ће бити и највећи Супермесец ове године.

Овогодишњи мајски супер Месец назива се још и "цветни месец", биће већи него иначе јер је ће бити и најближи Земљи, а назива се цветним због обиља цвећа које цвета у то време на Земљи.

Супермесец ће ове године бити делимично видљив свуда где ће у том тренутку бити ноћ, наводи Наса и додаје да ће уколико буде ведра ноћ, у призору моћи да уживају пре свега грађани делова Азије и Аустралије, САД и Јужне Америке.

У САД најбоље ће моћи да га виде становници Хаваја, Аљаске и западних савезних држава.

Само помрачење трајаће око 14 минута, а цео догађај око пет сати, од 8.47 до 13.49 сати по Координисаном универзалном времену, што значи да ће у Азији моћи да се види предвече, а у САД у раним јутрањим сатима.

За оне који неће моћи голим оком да прате помрачење, организована је и виртуелна телескопска пројекција.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести