Биг Бен од данас ћути, све до 2021. 

ЛОНДОН: Звоно Биг Бена данас у подне ће престати да се оглашава, и наставиће да "ћути" наредне четири године, све док буду трајали радови на реновирању здања Британског парламента.
big ben.jpg
Фото: AP (Caroline Spiezio)

Чекићи, који су ударали о звоно тешко 13,7 тона сваког сата у последњих 157 година, биће скинути, мада ће се звоно и даље чути поводом важних догађаја као што је прослава Нове године.

Вестминстерска палата на обали Темзе, седиште парламента, уписана је у листу светске баштине и велика је туристичка атракција.

Елизабетин торањ, како се од 2012. године званично назива 96 метара висока кула "Биг Бена", сматра се најфотографисанијом зградом у Британији.

У оквиру реконструкције, и цео сатни механизам ће бити растављен на делове, а сваки његов део биће очишћен и обновљен. Радна верзија сата остаће, међутим, да показује тачно време, али без звука, а покретаће га савремени електрични мотор све док се поново не инсталира првобитни сатни механизам, након што се заврше радови 2021, када ће се поново зачути позната, стара звоњава "Биг Бена". 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести