Гробље потопљених бродова надомак Вашингтона

У америчкој савезној држави Мериленд, само 60 километара од америчке престонице налази се гробље потопљених бродова. Такозвана “Флота духова”, као неко привиђење израња из воде током осеке, а неки од тих бродова потопљени су пре више од стотину година.
y
Фото: Youtube Printscreen

Ово прво уточиште бродова под водом у Сједињеним Државама налази се у заливу Малоус, на реци Потомак, а циљ је заштита тих историјских пловила.

“Овде је потонуло више од 200 бродова. Када падне водостај олупине израњају и зато ово место зову Флота духова”, каже председник комисије за заштиту пловила и рибе у Заливу Чесапик Џоел Дан.

Са обале се види зарђали труп трајекта, напуштеног 1970-тих. Међутим, ако се током осеке, тим водама провезете кајаком, онда је права атракција видети костуре бродова америчке морнарице из Првог светског рата, на брзину грађених пре стотину година.

“Изграђено је 100 великих дрвених пароброда. Једини проблем је што су бродови били спремни за пловидбу када је рат већ завршен, тако да су одавде продавани компанијама за превоз терета”, додаје Дан.

Неколико година по завршетку рата 1918. године, ти већ тада застарели теретни бродови су се распадали или су уништени у релативно плитким водама малог залива.

„Овај камен који штрчи из воде је некада био на дну брода за одржавање баланса”, прича Дан.

Око 80 метара дуги бродови потонули су поред много старијих олупина које датирају из 17. и 18. века.

„Ако погледате снимке овог подручја направљене из ваздуха, видећете да су бродови поређани у низу један поред другог”, истиче Дан.

Данас је то уточиште у дивљини, које су људи направили за рибе, пловке, патке и друге животиње.

“Многе олупине изгледају као пловеће саксије. У њима буја вегетација што је изузетно добро за животну средину, јер пречишћавају воду, животињама обезбеђују уточиште и помажу у борби против климатских промена”.

Дрва која споро труле не угрожавају животну средину.

„Пошто су испод воде, немају довољно кисеоника, и распадају се веома споро, а и слана вода успорава труљење”, објашњава Дан.

У заливу Малоус налази се највише потопљених бродова у западој хемисфери. Иако су само олупине, то је највећа колекција бродова из Првог светског рата, каже Сузан Ленгли.

„Ово је једино место на којем можете видети праву величину тих бродова, колико их је било, као и мноштво различитих модела. Ово је као неки велики музеј”.

Историјска поставка са еколошким предностима.

        Дебра Блок, Глас Америке

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести