Хајнекен мора да плати Горану Бреговићу 80.000 евра

Загреб: Високи трговачки суд у Загребу потврдио је пресуду по девет година старој тужби којом је Горан Бреговић тражио накнаду штете од Карловачке пиваре, односно Хајнекена, због неовлашћеног коришћења његових музичких дела.
g
Фото: Youtube Printscreen

Према пресуди, коју је прошле недеље потврдио Високи трговачки суд, Хајнекен ће Бреговићу морати да исплати 600 хиљада куна (80,7 хиљада евра) плус затезне камате, преноси портал Сеебиз.

Наиме, суд је утврдио да је Хеајнекен, који је власник Карловачке пиваре, без одобрења аутора користио ауторско музичко дело Горана Бреговића "Битанга и принцеза".

Хајнекен је музику користио у склопу маркетиншке кампање "Карловачко лајв 2007", а песму су прерадили, односно синхронизовали у ТВ и радио спот и поставили рекламни садржај на званичну интернет службену страницу karlovačko.hr. На тај начин су, закључио је суд, повредили власничко право аутора.

Бреговић је због повреде ауторског права тужио и за друге песме које су биле јавно извођене у оквиру кампање "Карловачко лајв 2007.'' од 1. новембра до 31. децембра те године, али је суд тај захтев одбио.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести