Јелена Гавриловић у америчкој серији "Предстража"

Наша  глумица Јелена Гавриловић играће исцелитељку Сану Васић у другој сезони серије „Предстража” која ће премијерно бити приказана 15. августа на каналу Сај-Фај, а снимана је у Србији, у студију Шимановци и бројним локацијама у Београду и околини.
1
Фото: Јелена Гавриловић

Јелена игра једну од нових главних улога у авантуристичкој серији о младој Талон, последњој преживелој из расе „црне крви”, коју игра Џесика Грин. Поред ње у другој сезони се такође појављују: Џејк Стормоен као капетан Герет Спирс, Имоџен Вотерхаус као Лејди Гвин и као краљица Розмунд; Ананд Десаи-Барошиа као генијални алхемичар Џанзо и многи други. С Јеленом Гавриловић смо разговаралИ на импресивном сету високобуџетне серије у Шимановцима где је изграђен читав један град за потребе овог серијала.

Како сте добили улогу?

- Била сам на аудицији, али за други лик. Врло је необично за стране глумце да добију тако велику улогу. Била сам врло изненађена и нисам то очекивала, али сам веома срећна, јер ово је сјајно. Пробала сам две различите улоге, два или три пута, имала сам велики број страна и сцена, било је врло тешко. Вероватно су трагали за одређеним типом глумице која би се уклопила са Џејком (Стормоеном). Није лако било њима, али сигурно није било лако ни мени. Иначе, обожавам свет фантазије и ово је нешто потпуно другачије од свега што сам радила. Заиста мислим да је серија одлична. Наравно погледала сам прву сезону, али само искуство је потпуно лудо. Морате да глумите на језику који вам није матерњи, а то је посебна врста енглеског, није свакодневни којим говоримо. Тако да сам у прва два дана снимања почела и да сањам на енглеском, будила сам се у зноју и причала енглески, размишљала о лику.

Да ли вам је ово прва улога у иностраној продукцији?

- Није, радим са странцима од како су иностране продукције почеле овде да долазе. Пре неколико година радила сам на филму са Селмом Хајек, имала сам малу улогу, али било је одлично искуство.

Шта нам можете рећи о улози коју играте у серији Предстража?

- Не смем много да откријем, лик се зове Сана Васић, исцелитељка. Прво је најављено да се зове Чунђин, али у договору са продукцијом одлучила сам да то променим. Знате за изреку „Mens sana in corpore sano“ - У здравом телу, здрав дух. Она је исцелитељка, тако да је то Сана на латинском. То је много лакше изговорити него Чунђин, посебно јер ја имам потпуно источноевропски изглед, па је врло тешко поверовати да ми је име Чунђин. Она лечи људе на посебном месту, повезана је са ликом Герета, и даље ако нешто кажем открићу превише од радње. Искрено, не знам шта ће на крају бити са њом. Још увек нисам прочитала последњу сцену, још увек имам дане снимања. Нису ми рекли шта се дешава.

Не добијате одмах цео сценарио?

- Не, добијемо већи део сценарија, али последње сцене нисам још увек добила. Зато сам и узбуђена. Сана је неко ко ће утицати на односе између главних ликова, зато ми је веома тешко да било шта откријем. Она је чудна, другачија, лик какав до сада нисам имала. Она нема никакве посебне моћи, осим што је жена. То је њена главна моћ.

Да ли сте радили са сва четири главна глумца серије?

- Имала сам сцене само са неколико глумаца, са Џејком Стормоеном најчешће, имам сцене са Ендруом Хауардом и Магнусом Самуелсоном, што је фантастично. Он је сјајан глумац, био је рвач и проглашен за најјачег човека света - стронгман. Највише времена на сету сам провела с Џејком Стормоеном и Магнусом, али морам да кажем да највише волим да проводим време са људима који раде иза камере, чак и овде. Моји пријатељи су костимографи, јер са њима и код њих проводим доста времена. То су људи који улазе у вашу „ауру“, прилазе вам близу. Дружим се и са глумцима, али ми смо сви стално веома концентрисани да научимо текст, тако да најчешће у студију причам са другим људима, а они су веома важни за нас. Ја сам девојка „иза камере“.


Колико је важно што је ова серија снимана у Србији?

Наравно, то је будућност! Ово је врло важно за овај део света. Знате шта се десило са развојем филма у Румунији када су тамо почели да се отварају студији. Много румунских глумаца сада игра у филмовима Мела Гибсона, понекад редитељи не могу да буду креативни, не иду около у потрази за ликовима, а сада је развој интернета и експанзија ТВ серија моћнија у односу на филмове, а свет фантазије има велику базу фанова, тако да је ово изванредна прилика за све земље у Источној Европи. Знате да је Нетфликс закупио скоро све у Мађарској и тамо снимају. Била сам позвана на велики број аудиција, чак и за „Игру престола“, тако да је све то фантастично да се дешава овде. Не морам да идем у Лос Анђелес.


Која је разлика између српског и међународног снимања?

- Они имају више новца, већи буџет, то се увек види. Радила сам и на пројектима без буџета, посебно на Академији, радила сам студентске филмове у Лос Анђелесу, али ово је индустрија, ово је шоубизнис. У исто време је уметност, али је и бизнис. Све овде функционише, баш како треба. Мислим да глумци треба да буду паметни. Идем на доста кастинга, не бисте веровали које су ми улоге биле близу добијања, и сви би волели да глуме у Америци, али мислим да је паметније бити европски глумац. За мене је жеља да радим европске филмове и идем на различите фестивале, да упознајем фантастичне уметнике. Али као што каже Хамлет, најважније је бити спреман, а ја сам спремна.

С. Милановић

фото: Промо Outpost

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести