Карта Вирџин Галактика за лет у свемир кошта 450.000 $

ЊУЈОРК: Вирџин Галактик је поново почео продају карата за лет у свемир после много година, нудећи онима који то себи могу да приуште прилику да резервишу место у подорбиталној васионској ракети за 450.000 долара.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

То је знатно виша цена од оне по којој су се карте раније продавале, јавља Си-Ен-Ен.

Компанија је саопштила да је спремна да започне комерцијалне летове 2022. године.

Вирџин Галактик ће понудити три врсте карата - резервацију једног места по цени од 450.000 долара, резервацију више места за породицу и пријатеље и могућност откупа свих шест места на лету за „скромну премију“, рекао је извршни директор Мајкл Колглазијер инвеститорима на видео конференцији о пословним резултаима.

Резервација седишта за "истраживање микрогравитације и професионалну обуку астронаута" коштаће 600.000 долара, додао је он.

Карте ће прво бити понуђене онима који су одраније на листи заинтересованих, или људима који су се, полагањем депозита од 1.000 долара, последњих месеци придружили такозваној "Заједници љубитеља свемира".

Око 1.000 људи је положило такав депозит, рекла је Алеана Крејн, потпредседница за комуникације Вирџин Галактика.

Компанија је раније најавила наградну игру у којој ће извлачити добитнике за два места у ракети међу људима који донирају средства непрофитној организацији "Свемир за човечанство" чија је мисија да подржи „демократизацију космоса“. Компанија је открила на јучерашњем видео догађају да је донације уплатило више од 125.000 људи из 190 земаља.

Оснивач Вирџин Галакта, Ричард Брансон, први је у свету извео успешан лет у орбиту прошлог месеца у властитом свемирском броду.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести