Коале "функционално изумрле" након пожара у Аустралији

СИДНЕЈ: Због рекордних суша и пожара у Аустралији, популација коала се заједно са својим стаништем толико смањила да се ове животиње сада сматрају "функционално изумрлим“.
koala, pixabay
Фото: Pixabay ilustracija

Председница аустралијске фондације Коала Дебора Табарт процењује да је од пожара страдало више од 1.000 коала и да је 80 одсто њиховог станишта уништено.

Недавни пожари, заједно с дуготрајном сушом и крчењем шума, довели су до тога да коале, по речима стручњака, постају "функционално изумрле", пише Форбс.

Функционално истребљење је када популација постане толико ограничена да више не игра значајну улогу у свом екосистему и популација више није одржива. Иако неке јединке могу да се размножавају, ограничен број коала чини дугорочну одрживост врсте мало вероватном и чини је веома подложном болестима.

Крчење шума и пожари уништавају главни извор прехране коала, стабло еукалиптуса. Одрасла коала дневно поједе до два килограма лишћа еукалиптуса као главни састојак у исхрани. Да би се биљке еукалиптуса опоравиле после пожара потребно је неколико месеци, што не оставља прикладан извор хране за коале, тако да многе умиру од глади.

Болница за коале Порт Маквери сакупља донације како би помогла у лечењу повређених коала. До данас је прикупљено 1,33 милиона аустралијских долара, од преко 30.000 донатора.

Део њихових напора је да се поставе станице за пиће за коале у подручјима која су опустошена пожарима. Средства ће се такође користити за "Арку коала“, односно уточиште за коале повређене у пожарима.

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести