Милијардер Ворен Бафет потпуно излази из "новинског" бизниса

ОМАХА: Милијардер Ворен Бафет одлучио је да одустане од бизниса издавања штампаних медија.
voren bafet
Фото: Tanjug (AP Photo/Nati Harnik, File)

Како јавља агенција АП, Бафет ће продати сва издања "Беркшир Хатхавеја" компанији "Ли Ентерпрајсиз" за 140 милиона долара, укључујући и листове "Омаха Ворлд-Хералд", који излази у Небраски, као и њујоршки "Бафало Њуз".

Бафет, који је љубитељ новина читавог живота, већ неколико година предсказује да ће већина њих наставити да се креће силазном путањом, осим шачице националних листова као што су "Њујорк Тајмс" и "Волстрит Џорнал".

Споразум о продаји обухвата 30 дневних новина у 10 држава као и 49 претплатничких недељника с дигиталним сајтовима, и још 32 друга штампана производа.

У оквиру уговора, "Ли" ће ући у десетогодишњи закуп некретнина "Беркшир Хатевеј Медиа". Ова компанија иначе води послове публикациј "БХ Медиа" од јула 2018. године.

Бафет, који је председник и главни извршни директор "Берксхира", рекао је да он и његов партнер, Чарли Мангер, већ дуго гаје поштовање према "Лију".

"Имали смо нулти интерес да групу продамо било коме другом из једног једноставног разлога - сматрамо да је ''Ли'' најбоље позициониран да води посао кроз изазовне воде ове индустрије", навео је Бафет.

Штампа чини мали део Беркшир Хатхавеја, који поседује више од 90 разноврсних компанија и који има огромне инвестиције у компанијама као што су Кока Кола, Епл и "Велс Фарго".

Портфолио "Лијевих" публикација ће се повећати на 81 дневно издање, што ће скоро удвостручити његов садашји обим читалаца, навели су из те компаније. Очекује се да ће споразум бити закључен средином марта.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести