Младићи чешће од девојака крше рестриктивне мере

ЛОНДОН: Психолози сматрају да млади мушкарци чешће него младе жене крше рестриктивне мере уведене широм света у циљу сузбијања епидемије корона вируса.
korona mere
Фото: pixabay.com

Тим научника са британских универзитета Шефилд и Алстер испитивао је нешто мање од 2.000 особа старости од 13 до 24 године. Резултати истраживања показали су да се половина мушкараца од 19 до 24 године срела с пријатељима или члановима породице са којима не живе, у поређењу са 25 одсто жена, преноси Би-Би-Си.

Нешто мање од половине свих испитаних - њих 917, рекли су да се осећају знатно анксиозније током затварања, а била је већа вероватноћа да ће они који пате од депресије прекршити правила тако што ће се састајати с пријатељима и непотребно напуштати кућу.

С друге стране, они који су анксиозни више су се придржавали физичког дистанцирања и редовно су прали руке.

Лијат Левита са Универзитета у Шефилду каже да ментално здравље није оправдање за непоштовање правила, али указује да је људима који имају менталне проблеме тешко да се повинују правилима.

Професор клиничке психологије са Кингс колеџа у Лондону Дејм Тил Викес каже да је осећај анксиозности сасвим нормалан у толикој неизвесности и губитку социјалне подршке. Он указује да су кључна питања колико дуго траје физичка дистанца и колика подршка је младим људима потребна.

Ова ситуација може имати озбиљан утицај на оне који већ имају проблеме с менталним здрављем, а некима ће сигурно бити потребан формални психолошки третман, истиче доктор Викес.

Ово истраживање открило је да се 150 од 281 мушкарца старих од 19 до 24 године срело с групом пријатеља током закључавања, док је петина кажњена или ухапшена због кршења правила.

Та група је такође мислила да нису ризиковали да се заразе корона вирусом или да га пренесу другима, те да поштовање рестриктивних мера није вредно.

Доктор Левита каже да је познато да мушкарци уопште преузимају више ризика, а да еволутивни психолози то објашњавају тиме да мушкарци више покушавају да се докажу.

Статистички подаци полиције показују да је трећина оних које је полиција казнила због кршења правила о закључавању била стара 18-24 године.

Психолози сматрају да власти морају да ураде више како би објасниле разлоге за физичко дистанцирање и помогле младима да разумеју рестриктивне мере.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести