На Инстаграму немачке војске осванула слика униформе Вермахта

БЕРЛИН: На званичном Инстаграм налогу немачке војске - Бундесвера, осванула је слика униформе Вермахта с нацистичким обележјима: два кукаста крста, одликовањем за војнике рањене у рату и царским орлом.
b
Фото: Printscreen

Униформа потиче из Војно-историјског музеја у Дрездену.

Они који су слику поставили на мрежу употпунили су је светлуцавом налепницом "ретро" и неукусним потписом: "И #мода је један аспекат. Војнички стилски елементи до данас су се одржали у #високој моди".

Убрзо након што је немачки "Билд" затражио информације у Министарству одбране, Бундесвер је уклонио фотографију, али без икаквог објашњења.

Представник Бундесвера је на питање новинара касније навео да је текст уз фотографију "двосмислен", а прича "непромишљена, односно неосетљива".

Како се наводи, симболи нацистичког Вермахта, а поготово кукасти крстови, "не служе ничему".

Инстаграм налог је део медијске офанзиве Бундесвера. Све више официра високог ранга у међувремену имају налоге на Твитеру, а осим тога, Бундесвер већ дуже време производи серије на Јутјубу како би регрутовао младе.

Бундесвер мора хитно да разјасни како је тако нешто могло да се нађе на њиховом Инстаграм налогу, изјавио је посланик Зелених Тобијас Линднер.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести