На Папуку се после 60 година опет појавио вук

ВИРОВИТИЦА: На подручју Парка природе Папук у Хрватској након више од 60 година појавио се вук.
vuk zivotinja/pixabay.com
Фото: vuk/pixabay.com

Јединка вука снимљена је камерама Чуварске службе Парка природе Папук почетком новембра након чега су стручњаци Завода за заштиту околине и природе Министарства економије и одрживог развоја, Ветеринарског факултета Универзитета у Загребу и Парка природе Папук почели да пратити знаке присутности те законом заштићене животиње.

Након што смо без сумње доказали присутност вука у Парку природе Папук, обавили смо разговоре с готово свим корисницима простора, упознали их са чињеницама које упућују на то да појава вука није неочекивана, али оно што је најважније у овом тренутку јесте да не представља опасност, ни за фонд дивљачи, ни за сточаре, рекао је директор Парка природе Папук Ален Јуренац.

Додао је како су се ранија нагађања о нападима на стоку на ширем подручју око Папука показала погрешним, јер је утврђено да није била реч у вуковима, него псима који су лутали без надзора.

Због страха да би ловци могли да замене шакала и вука због велике сличности и да би вук могао да страда у овој ловној сезони, ловачка удружења су позвана на опрез.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести