Ниво мора би до 2100. могао порасти за више од метар

ЛОНДОН: Ниво мора на планети расте брже него што је до сада предвиђано и до краја овог века могао би да се повећа за више од једног метра уколико не дође до смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, показују резултати истраживања у којем је учестовало више од стотину стручњака.
more, pixabay
Фото: Pixabay.com

Како преноси лондонски Гардијан, на основу нових сазнања о осетљивости климе и топљењу леда у поларним областима, стручњаци тврде да градови у приобалним подручјима на планети треба да буду спремни за пораст нивоа мора, који би, како истичу, могао да се повећа и за пет метара до 2300. године, односно, раније него што су то предвиделе Уједињене нације.

Глобални пораст нивоа мора од неколико метара погодио би многе градове на обалама, као што су Мајами, Њујорк, Александрија, Венеција или Банкгкок, а неки од таквих градова би услед тога можда морали да буду потпуно напуштени јер их није могуће одбранити, каже један немачки стручњак.

Како наводи Гардијан, према најгорем сценарију, који подразумева повећање емисије гасова са ефектом стаклене баште и глобални пораст температуре од 4,5 степени Целзијуса у односу на прединдустријско доба, ниво мора у свету ће до 2100. године порасти за 0,6 до 1,3 метара у односу на тренутни ниво, па би без домова могле остати стотине милиона људи.

Поређења ради, ако човечанство успе да смањи емисију угљен-диоксида и раст температуре задржи на два степена Целзијуса, пораст нивоа мора износио би подношљивијих пола метра.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести