Глобални ниво мора до 2100. може порасти чак два метра

Научници верују да би због убрзаног топљења леда на Гренланду и Антарктику глобални ниво мора у будућности могао бити много већи од процењеног, преноси Кликс.
u
Фото: pixabay.com

До сада су научници тврдили да ће ниво светских мора порасти највише за метар до 2100. године. Ново истраживање показало је да ће нови ниво мора бити два пута виши него што је првобитно процењено.

Питање пораста нивоа мора једно је од најконтроверзнијих последица глобалног загревања. Међународни међувладин извештај о климатским променама (ИПЦЦ) је 2013. године проценио да ће до краја овог века доћи до пораста нивоа мора за од 52 до 98 цм. Међутим, бројни стручњаци верују да је то веома конзервативна процена.

На основу онога што се дешава на Гренланду и Антарктику научници предвиђају да ће, уколико емисије гасова остану на тренутном нивоу, ниво мора до 2100. године порасти за између 62 и 238 цм. Процену су извршили на моделу света који се загрејао за пет степени целзијуса, што је један од најгорих могућих сценарија.

Извештај из 2013. године је узео у обзир само вероватне сценарије који су се односили на исходе с вероватноћом од 17 до 83 посто. Нова студија узела је у обзир шири дијапазон резултата покривајући процене од пет до 95 посто вероватноће.

Због очекиваног пораста температуре за 2 степена целзија, ледени покривач на Гренланду највише доприноси порасту нивоа мора. Аутори студије упозоравају да би овај сценарио имао изузетне последице на планету земљу. Такођер процењују да би такав пораст нивоа мора поплавио површину од 1,8 милиона квадратних километара, чиме би свет изгубио површину величине Либије.

Већи дио губитака земљишта био би у важним подручјима за узгој хране као што је делта Нила, као и великих дијелова Бангладеша и великих приморских градова. Угрожени би, између осталих, били Лондон, Њујорк и Шангај.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести