Потрошња вотке у Русији преполовљена!

Становници Русије познати су као велики љубитељи вотке. Нова истраживања, међутим, говоре другачије – потрошња овог алкохолног пића опала је у периоду од 2003. до 2016. године за чак 43 одсто, јавља Радио телевизија Србије.
v
Фото: pixabay.com

Руска Федерација већ дуго се сматра једном од земаља у којима људи пију више него игде на свету, наводи се у извештају Светске здравствене организације (СЗО), уз напомену да је алкохол значајно допринео порасту броја умрлих деведесетих година прошлог века и демографској кризи која је уследила после пада Совјетског Савеза.

Током последњих неколико година ти трендови су обрнути. Аутори извештаја кажу да је смањење конзумирања алкохола допринело повећању очекиваног трајања животног века који је у 2018. години достигао рекордни ниво – 78 година за жене и 68 година за мушкарце.

Почетком деведесетих година животни век мушкараца био је 57 година.

Бивши совјетски вођа Михаил Горбачов покушао је да смањи потрошњу алкохола покретањем кампање против алкохолизма.

Делимично је то покушао да реализује забраном продаје алкохолних пића средином осамдесетих, али после пада СССР-а, 1991. године конзумација алкохола је "експлодирала", наставивши раст све до почетка двехиљадитих.

У периоду владавине Владимира Путина, Русија је постепено увела ограничења, попут забране продаје алкохолних пића с највише промила у продавницама после 23 сата.

И минимална малопродајна цена алкохола драстично је порасла, док је оглашавање забрањено.

По ранијим извештајима СЗО, одрасле особе у Русији сада просечно конзумирају мање алкохола него одрасле особе у Француској и Немачкој.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести