Пронађена црна рупа "космички убица"

ЛОНДОН: Научници су пронашли црну рупу "космички убица", која би могла да буде дуго очекивана карика која недостаје и пут ка разрешењу једне од мистерија космоса, пише Индипендент.
svemir pixabay
Фото: pixabay.com

Како наводи, сматра се да је црна рупа пример објекта "средње масе", за који су научници дуго мислили да постоји, али до сада нису имали довољно убедљиве доказе.

Ново истраживање је најбољи доказ који су научници до сада открили о таквим врстама црних рупа средње величине, које су се до сада била мистерија.

Црне рупе су око 50.000 пута веће од нашег Сунца, мање од супермасивне црне рупе која би настанила језгро великих галаксија, али веће од оних које су формиране урушавањем масивних звезда.

Научници су и раније видели доказе о постојању таквих црних рупа, али ново откриће је најубедљивији пример таквог феномена.

Астрономи су прикупили нове доказе да је црна рупа одговорна за оно што је НАСА назвала "космичким убиством".

Она је примећена када је уништила звезду, која је била преблизу, што је указало научницима на постојање тог, иначе неухватљивог феномена.

Да би га уочили, астрономи су морали да користе две рендгенске опсерваторије - једну од НАСА, а другу од Европске свемирске агенције - као и свемирски телескоп Хабл.

Комбиновањем сва три сателита, научници су успели да испрате снажан бљесак ренгенских зрака до њиховог вероватног извора.

"Црне рупе средње масе су веома неухватљиви објекти и зато је кључно пажљиво размотрити и искључити алтернативна објашњења за сваког кандидата. То је оно што нам је Хабл омогућио да урадимо за нашег кандидата", рекао је главни истражзивац студије Даченг Лин са Универзитета у Њу Хемпширу.

Наговештаји о могућој црној рупи први пут су откривени када су опсерваторије ренгенских зрака уочиле 2006. године снажни бљесак тих зрака, који су стизали из неког дела свемира.

Међутим, ти подаци нису били довољни да би могла да се донесе одлука да ли је бљесак дошао из или ван наше галаксије.

Астрономи су једно могли да кажу да га је вероватно изазвала звезда, која се поделила кад се превише приближила "моћном објекту " попут црне рупе.

Научници су били изненађени када су сазнали да бљесак није потрекао из центра галаксије, где би се очекивало да се нађе тако масивна црна рупа.

То им је први пут указало да је зведу могла да уништи црна рупа средње масе.

Друго објашњење је било да је бљесак дошао из наше галаксије, Млечног пута.

Како се наводи, подаци су могли да буду резултат неутронске звезде - здробљених остатака звезде која је експлодирала - која се хладила након загревања.

Међутим, када је свемирски телескоп Хабл био уперен према извору рендгенских зрака, показао је да долази из звезданог јата на ивици друге галаксије.

То је указивало на то да, не само да се црна рупа налази изван нашег Млечног пута, већ и да долази управо из таквог места за које су астрономи спекулисали да је највероватније дом црних рупа средње величине.

Откривање такве црне рупе средње величине одговорило би на бројна питања о космосу, укључујући и мистерију о томе где су се оне скривале све ово време.

Али откриће Лина и његовог тима отвара и пут ка другим мистерија, које се надају да ће решити додатним истраживачким радом, попут тога да ли овакве црне рупе средње величине могу да прерасту у супермасивну црну рупу, закључује Индипендент.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести