Ролс-Ројс у губитку 7,2 млрд долара у првих шест месеци

ЛОНДОН: Британски произвођач мотора за авионе Ролс-Ројс забележио је рекордни губитак од 5,4 милијарде фунти (7,2 милијарде долара) у првој у половини 2020, услед негативних утицаја пандемије корона вируса на пословање.
Avionski motor Rols-RojsFoto: Tanjug/Pixabay
Фото: Авионски мотор Ролс-Ројс Фото: Tanjug/Pixabay

Компанија не очекује да ће се наруџбине опоравити до нивоа пре Ковида до 2025. године, преноси Гардијан.Пандемија је довела до пада тражње за моторима јер су авио-компаније у великој мери смањиле летове, а произвођачи авиона десетковали производњу.Ролс-Ројс је предвиђао на почетку године да ће произвести 450 авио-мотора током 2020, али сада планира да испоручи само 250 комада.

Компанија је предузела највеће реструктурирање у својој историји које ће резултирати затварањем неколико производних локација, укључујући фабрике Барнолдсвик у Ланкшајру и Енсли у Нотингемшајру.Ролс-Ројс је раније најавио да планира смањење 9.000 радних места у свету, што је више од 15 одсто његове радне снаге, при чему ће британски радници чинити две трећине од укупног броја.

У саопштењу компаније се наводи да је 2.500 радника из Велике Британије поднело захтев за добровољно одлазал или је прихватило превремено пензионисање, што је знатно смањило потребу за отпуштањем.До данас је 4.000 људи из цивилног ваздухопловног сектора напустило компанију, смањивши њену глобалну радну снагу на 48.000 људи. Још 5.000 запослених би требало да оде пре краја године.

У Ролс-Ројсу предвиђају да ће путем реструктуре остварити уштеду пре опорезивања од најмање 1,3 милијарде фунти (1,7 милијарди долара) до краја 2022.

У оквиру настојања да дугорочно подупре свој биланс стања, компанија најављује да ће продати имовину вредну најмање 2,0 милијарде фунти (нешто мање од 2,7 милијарди долара), укључујући шпанског произвођача мотора ИТП Аеро, извештава Гардијан.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести